Samenvatting
Dit boek beschrijft en illustreert in meer dan 350 pagina’s en een kleine 300 foto’s, de gevechten die leidden tot de bevrijding van het Zeeuws-Vlaamse stadje Oostburg. Deze episode maakte onderdeel uit van De Slag om de Schelde, die van september tot november 1944 in Zeeland en West-Brabant werd uitgevochten. Het grotere doel van deze veldslag was de overslagcapaciteit van de haven van Antwerpen, die essentieel was voor het voortzetten van de geallieerde campagne tegen de Nazi’s.
De strijd rondom en in de kern van Oostburg woedde van 20 tot 30 oktober en was ongekend hevig. Het menselijk leiden was zowel voor vriend als vijand onvoorstelbaar. Meer dan 200 mensen, waaronder 64 Canadese militairen en 140 burgers, lieten het leven als gevolg van het geweld.
Vanaf begin oktober 1944 lag het stadje onder kanonvuur. Het schieten nam met de dag toe, totdat de Canadese troepen de kern binnentraden op 25 oktober. De oorlog bracht dusdanige verwoestingen met zich mee, dat besloten werd om Oostburg met een nieuw stratenplan te herbouwen. De bevrijding werd daarmee een waterscheiding in de historie van het dorp en in het leven van haar inwoners.
Omdat dat de tastbare sporen en de vreselijke herinneringen aan de bevrijding door het voortschrijden van de tijd langzaam verdwijnen, is het van belang om deze herinnering levende te houden. De manier van leven die de huidige generatie Oostburgenaren nu kennen, was niet mogelijk geweest zonder de strijd die in die oktoberdagen in de straten van het dorp woedde.
Het boek is gebaseerd op de radioberichten tussen de verschillende Canadese legerenheden die betrokken waren in de strijd. Deze archiefstukken, aangevuld met dagboeken en overleveringen van burgers, Duitse en Canadese militairen, geven een uniek gedetailleerd beeld van de gebeurtenissen die uiteindelijk leidden tot de totale verwoesting en bevrijding van Oostburg.
De lezer kan de bevrijders op de voet volgen. Ervaar hoe de soldaten voorzichtig van boerderij naar boerderij liepen via de vele dijken in de polders rondom Oostburg. Ze waren wekenlang tot op de huid nat en vochten minstens zo hard met de zuigende modder en de kou als met de vijand. De Duitse verdedigers weerden zich elke keer fanatiek, maar moesten door de overmacht steeds het onderspit delven. De bewoners van Oostburg, die naar de omliggende boerderijen waren gevlucht, raakten verstrikt tussen het oorlogsgeweld. Het gevecht bereikte uiteindelijk een hoogtepunt in de Henricuspolder op 28 oktober. Er waren Britse tanks nodig om de taaie Duitse tegenstand te overwinnen.
Dit boek biedt u geschiedenis die in u eigen achtertuin plaats vond. Lezers die de streek en het stadje Oostburg kennen, zullen verbaasd zijn dat om bijna elke straat en dijkweg, waar nu de rust en wuivende bomen het beeld bepalen, een onvoorstelbare felle strijd werd gevoerd. Een strijd om niet te vergeten.