Samenvatting
Veel mensen met een handicap worden nog steeds uitgesloten van de samenleving. In dit boek worden de redenen uiteengezet en worden visie en structuren aangeboden om deze situatie fundamenteel te veranderen.
Er wordt een overzicht gegeven van de opvattingen van mensen met een handicap en hun belangenbehartigers over hun positie in de samenleving en wat zij daaraan willen veranderen. Deze opvattingen worden in breed maatschappelijk kader geplaatst. Ook bij overheden, zorgverzekeraars en zorgaanbieders wint langzaam de gedachte terrein dat het uitsluiten van mensen op basis van een handicap haaks staat op de fundamentele rechten van de mens. Er wordt uitgegaan van de individuele persoon met een handicap, ongeacht de aard en de ernst van de handicap. De huidige op voorzieningen gebaseerde zorg wordt afgezet tegen op de samenleving gerichte strategieën.
Uitgewerkt wordt hoe mensen met een handicap en hun netwerk ondersteund kunnen worden bij het vormgeven van het eigen leven in de samenleving. Aangegeven wordt ook aan welke voorwaarden voldaan moet worden om op de samenleving gerichte ondersteuning te organiseren. Inzicht wordt gegeven in hoe de sectorale wetten en regels mensen met een handicap in een keurslijf dringt. Tot slot worden in grote lijnen een aantal ontwikkelingen becommentarieerd.
Met dit boek leveren de auteurs een bijdrage aan de omslag in het denken over mensen met een handicap en hun positie in de samenleving.
Het boek is bedoeld zowel voor de opleidingen Sociaal Pedagogische Hulpverlening en Cultureel Maatschappelijk Werk als ook voor hen die in de beleidsontwikkeling en in de uitvoering van zorg en ondersteuning werkzaam zijn.