Samenvatting
In dit boek wordt uitgewerkt waarom het in de zorgverlening, vooral voor mensen met een verstandelijke handicap, belangrijk is het accent te leggen op het ontwikkelen van veilige en warme relaties tussen begeleiders en cliënten. Het boek bestaat uit drie delen.
In het eerste deel wordt uiteengezet wat gentle teaching inhoudt, wat de theoretische achtergrond is en hoe op basis van een hechte en veilige relatie iemand geholpen kan worden om een betere levenskwaliteit te realiseren. In het tweede deel wordt de vertaling gemaakt naar de praktijk. In het derde deel wordt uitgewerkt wat het werken met gentle teaching betekent voor de begeleiders. In het boek worden veel voorbeelden gegeven die afkomstig zijn uit de zorg voor mensen met een verstandelijke handicap.
'Gentle teaching is in de jaren zeventig van de vorige eeuw ontwikkeld door de Amerikaanse psycholoog John McGee. Zijn inspiratie heeft hij vooral opgedaan in de jaren dat hij werkte en leefde in de sloppenwijken van Brazilië. Daar ontdekte hij dat mensen aan de rand van de samenleving een hechte gemeenschap kunnen vormen, gekenmerkt door onvoorwaardelijke zorg en waardering voor elkaar en een sterke onderlinge band. (...)
Na zijn terugkeer in de VS ging McGee werken in de verstandelijk gehandicaptenzorg, waar hij werd geconfronteerd met een sfeer van geweld en overheersing tussen begeleiders en cliënten. (...) Hiermee stond hij voor de uitdaging om een ander manier van werken te ontwikkelen. Het was het begin van Gentle teaching...'
(Bron: Gentle teaching, pagina 22)
Het boek Gentle teaching is geschreven voor de hulpverlener of ouder die zorg en begeleiding biedt aan mensen met bijzondere kwetsbaarheden. Daarnaast richt het boek zich ook op leidinggevenden en gedragsdeskundigen die de hulpverleners moeten ondersteunen of studenten die in opleiding zijn voor een functie in de hulpverlening.