Samenvatting
Deze derde druk van het Leerboek Oracle PL/SQL maakt deel uit van de reeks
Oracle-leerboeken van Academic Service.
Architectuur, beheer, ontwerp en datawarehousing zijn aspecten die in deze
boeken aan de orde komen. De boeken zijn gericht op opleidingen in het hoger
en wetenschappelijk onderwijs waar de Oracle softwareomgeving wordt onderwezen.
Over dit boek
Dit boek gaat uitgebreid in op de programmeer taal PL/SQL. Deze taal is een toevoeging aan de niet-procedurele taal SQL, die als basistaal geldt om relationele databases te benaderen. Met PL/SQL wordt het mogelijk om de kracht en een voud van de vierdegeneratietaal SQL te combineren met procedurele elementen die in derdegeneratietalen beschikbaar zijn. Kennis van deze taal is onmisbaar voor iedereen die bij het ontwerpen en bouwen van een Oracle-applicatie betrokken is.
Het eerste gedeelte van het Leerboek Oracle PL/SQL behandelt vooral de syntaxis van de taal. Daarbij wordt ingegaan op de structuur van een PL/
SQL-programma, het declareren van variabelen, het definiƫren van subprogramma's, het afhandelen van foutsituaties en het gebruik van cursors.
Het tweede deel van het boek gaat in op de toepassing van PL/ SQL in de Oracledatabase. De meeste hoofdstukken zijn voorzien van opgaven en via de website is online materiaal beschikbaar, o.a. uitwerkingen van de oefeningen en scripts om de oefentabellen aan te maken.
Leerboek Oracle PL/SQL is in eerste instantie bedoeld voor het onderwijs op hbo- en academisch niveau, maar is ook geschikt voor gebruik in practicumsituaties en bij zelfstudie.
Over de auteur
Drs. Gilbert Rattink is senior consultant en trainer bij Transfer Solutions bv. Daarvoor was hij enige jaren werkzaam bij Oracle Nederland. Ook was hij als wetenschappelijk medewerker verbonden aan het Centrum voor Lexicale Informatie en betrokken bij de bouw van een omvangrijke Oracle-database met woordgegevens