Samenvatting
Stiegler biedt een nieuwe en originele kijk op het fenomeen techniek en maakt duidelijk hoe fundamenteel de rol van de techniek is voor het mens-zijn en voor de filosofie.
'Per toeval filosoferen' is zonder meer de beste inleiding tot het denken van de Franse hedendaagse filosoof Bernard Stiegler. In een viertal interviews met Élie During laat hij de belangrijkste gedachten van zijn filosofie de revue passeren en licht hij de actuele betekenis ervan toe. Centraal in die filosofie staat de vraag naar de betekenis van de techniek voor het mens-zijn, die volgens hem zo fundamenteel is dat de techniek begrepen moet worden als het definiërende van de mens. Kerngedachte van zijn denken is dat de mens gekenmerkt wordt door een 'oorspronkelijke techniciteit' en veroordeeld is tot een kunstmatige bestaanswijze. De mens heeft geen wezen maar is een en al 'accident'. Ook toont hij dat de evolutie van de mens begrepen moet worden als een technische aangelegenheid, namelijk als een 'geboren worden' van de mens uit een proces van technische exteriorisering van het leven. Belangrijk hierbij is dat hij de techniek in de meest fundamentele zin begrijpt als een kunstmatig en extern geheugen.
Met een niet eerder gepubliceerd, aanvullend essay van Bernard Stiegler.
Bernard Stiegler (1952) is een Frans filosoof en publicist. Hij is als hoofd van het Instituut voor Onderzoek en Innovatie verbonden aan het Centre Pompidou.
Élie During is universitair docent aan de Universiteit van Parijs 10, Nanterre en docent aan de École des Beaux Arts te Parijs.
De vertaler en inleider, Pieter Lemmens, is als docent filosofie en ethiek verbonden aan de Radboud Universiteit.