Samenvatting
Een MBO-opleiding elektrotechniek kampte met een tekort aan studenten. Toen de school de opleiding aanbood onder de titel sound and vision, stroomden de leerlingen toe. Was dit alleen een slimme communicatietruc? Of hebben ouderen en jongeren een andere belevingswereld? Pakken & Piercings gaat over dit soort verschillen tussen jong en oud. En over de manieren om ze te overbruggen.
Dit boek bundelt de ervaringen van de Taskforce Jeugdwerkloosheid, die van 2004 tot juli 2007 in opdracht van de regering de jeugdwerkloosheid aanpakte. Het laat zien welke benaderingen aansloegen en geeft handige tips voor iedereen die met jongeren werkt en leeft.
Ook wordt nieuw onderzoek gepresenteerd dat licht werpt op de generatiekloof. Ergeren jeugdige werknemers en hun bazen zich wel eens aan elkaar? En kan dat: met een naveltruitje aan naar je werk? Wat vinden werkgevers en hoe verwachten jongeren dat hun bazen zullen reageren? Pakken & Piercings geeft het antwoord.
HANS DE BOER haalde als voorzitter van de Taskforce Jeugdwerkloosheid geregeld het nieuws met zijn pittige uitspraken over de bestrijding van jeugdwerkloosheid. Als ondernemer en voormalig voorzitter van MKB Nederland weet hij als geen ander waar de schoen wringt bij het koppelen van jongeren aan werkgevers. Met de Taskforce hielp hij in drie jaar 40.000 jongeren aan een (leer)baan. De Boer heeft vertrouwen in de komende generatie vakmensen: MBOers zijn de miljonairs van de toekomst.
MIRJAM JANSEEN werkte als journalist, onderzoeker en docent. Zij schrijft vooral over onderwijs en arbeidsmarkt. Eerder publiceerde zij De kies-een-school-gids, een boek dat ouders met een kind in groep 8 de weg wijst in het middelbaar onderwijs.
Foto omslag: Marlisa (rechts) en Désirée werken bij de Febo in Tilburg en waren de 39-998ste en 39.999ste jongeren die aan een (leer)baan geholpen werden. Ze leren voor Fastfood Specialist. Daardoor ziet Marlisa haar dochtertje van twee jaar vaak alleen maar slapend
Tussen hen in staat hun baas, Cees Scherrenburg.