Samenvatting
De door religie geïnspireerde terreuraanslagen die we de afgelopen jaren in Nederland en Europa hebben gezien vormden de aanleiding tot het schrijven van dit boek. Het ging om geweld van geradicaliseerde personen tegen medeburgers, vanuit radicaal islamitische, ultrarechtse of andere kringen. Waar kwam de inspiratie om dit geweld te plegen vandaan? Biedt de islam of het christendom een grondslag voor het plegen van geweld?
Ko Tilman verkent, vanuit een christelijk perspectief, in dit verband een aantal grondgedachten uit de islam en het christendom. Gekeken wordt naar basisideeën uit grote islamitische wetsscholen en islamitische visies op mens en maatschappij. Deze islamitische visies worden vergeleken met enkele centrale gedachten uit het christendom over hetzelfde thema. Terugkijkend in de Europese geschiedenis laat hij zien welke rol het christendom heeft gespeeld in de totstandkoming van de westerse samenleving zoals wij die nu kennen en hoe de kerk en westerse overheden hun macht hebben gebruikt en misbruikt. Thema's in het boek: het vroege christendom, de verhouding tussen God (JHWH of Allah) en mens in het christendom en de islam, islamitische theologie, christelijke theologie, islamitische staten, Griekse filosofische denkers, de ontwikkeling van de kerk in Europa en Nederland, de grondwet van 1814 en 1848, de scheiding van kerk (religie) en staat, overheidsgeweld, godsdienstvrijheid, gewetensvrijheid en burgerlijke rechten en de groeiende invloed van de islam in Europa.
Ko Tilman (1955) groeide in de jaren '60 en ’70 op in Amsterdam, in het streng orthodoxe kerkgenootschap “de Gereformeerde Gemeenten in Nederland en Noord-Amerika”. Zijn belangstelling voor alles wat met religie en (religieuze) orthodoxie te maken heeft, is daaruit voortgekomen. Later trad hij toe tot de Nederlandse Hervormde Kerk. Hij werkte in het verleden als bestuurlijk juridisch medewerker (bezwaar en beroep) bij de Rijksoverheid in de uitvoering van de Wet Arbeid Vreemdelingen.