Samenvatting
De Nederlandse overheid heeft zich verplicht per 1 april 2008 alleen nog met open standaarden te werken en daarnaast zoveel mogelijk opensourcesoftware te gebruiken. De gemiddelde burger vraagt zich af waar het eigenlijk om gaat, terwijl opensourcesoftware eigenlijk al diep is doorgedrongen in het dagelijks leven. Wat te denken van de TomTom, sommige Nokiaproducten en internet.
Open source en open standaarden is een no-nonsense inleiding die computergebruikers nieuwe vrijheden, mogelijkheden en uitdagingen verschaft. Waarom investeren multinationals als IBM, HP en Sun Microsystems miljarden in software die gratis wordt weggegeven? Hoe goed kan gratis software zijn? Waar maakt softwaregigant Microsoft zich eigenlijk zorgen over? Waar wil de
Nederlandse overheid naar toe en wat betekent dat voor de burger, het onderwijs en het bedrijfsleven?
Daarnaast maakt de lezer in dit boek ook kennis met beschikbare opensourcesoftware voor Windows en met Ubuntu Linux, het meest populaire opensourcebesturingssysteem met ruim 25.000 pakketten gratis en open software.
Dit boek is bedoeld voor mensen die dagelijks met de computer werken en in toenemende mate de termen open source en open standaarden tegenkomen, en nu wel eens willen weten waarom het belangrijk is.
Jan Stedehouder is auteur van 'Probleemloos overstappen op Linux' en 'Basiscursus Ubuntu'. Hij is redacteur van Livre, columnist voor Digiplace, blogger en schrijft artikelen voor verschillende tijdschriften over de zin en onzin van Linux, opensourcesoftware en open standaarden.