Samenvatting
OOST! 1
Vertaling en inleiding Svetlana Meisner
Deze novelle, een bitterzoete, maatschappijkritische aanklacht, werd voor het eerst gepubliceerd in Tbilisi in 1863. Het was de literaire uitdrukking van de sociale crisis die de Georgische maatschappij in die dagen teisterde. De lijfeigenschap bestond nog steeds, en werd meer en meer onderwerp van discussie. In bepaalde kringen ontstond enorme ophef over de novelle, en Ilia en zijn medestanders, waaronder ook de dichter Akaki Tsereteli, werden als verraders van de traditionele waarden bestempeld. Uiteindelijk werd tussen 1865 en 1871 de lijfeigenschap langzaam maar zeker afgeschaft.
Prins Ilia Tsjavtsjavadze (1837-1907) was een Georgisch schrijver, dichter, journalist en jurist, en voorman van de Georgische nationalistische beweging tijdens de Russische heerschappij over Georgië. Tegenwoordig wordt hij beschouwd als een van de grondleggers van het moderne Georgië. De brute moord op hem in augustus 1907 (die nog steeds niet is opgehelderd) schokte de Georgische natie. Zijn begrafenis was een nationale aangelegenheid, en in het geheugen van de Georgiërs leeft hij voort als 'het geweten van het volk'.
In de nieuwe serie OOST! verschijnt nog niet eerder in Nederlandse vertaling gepubliceerd werk van Oost- en Midden-Europese schrijvers.