Samenvatting
Hoewel het Nederlandse kind volgens het jongste Unicef Rapport het gelukkigste ter wereld is, blijft er veel discussie over en zorg om die Nederlandse jeugd. Het aantal kinderen in de jeugdzorg neemt toe, evenals het aantal kinderen dat in armoede opgroeit. Ook in België is sprake van alarmerende cijfers.
Kinderen met hechtingsproblematiek en getraumatiseerde kinderen worden in het onderwijs lang niet altijd herkend. Het risico op misinterpretatie van hun gedrag is groot, omdat het soms lijkt op dat van leerlingen met ADHD, autisme, angst, depressie of gedragsstoornissen. Leerkrachten ervaren, als ze de oorzaak wél herkennen, vaak onmacht. Ze blijken onthand en handelingsverlegen.
Verwaarloosde, getraumatiseerde leerlingen, maar ook hun ouders en leerkrachten hebben recht op onderwijs waarin de nieuwste inzichten en methodieken worden gebruikt. Daarom schreven Willem en Annelies de Jong Ontwrichte kinderen in het onderwijs.
Met dit boek willen ze de onderwijsprofessional wijzen op de signalen, risico's en gevolgen van deze problematiek, en hun handvatten geven voor het werken met deze leerlingen. Hiermee kan hun toekomst veranderen van uitzichtloos geploeter naar een toekomst met perspectief.