Fragment
Onderdeel van subjectvorming via "Goed Onderwijs" zou zich dus ook mede volgens een humanistische onderwijstraditie kunnen richten op het werken aan een dergelijke identiteitsvorming.
Het moge duidelijk zijn dat ik als schrijver van deze discussiebijdrage mij ook baseer op een dergelijk humanistisch mens-en-wereldbeeld.
Evenals Wiel Veugelers (Universiteit voor Humanistiek/Universiteit van Amsterdam) onderschrijf ik de aanname dat een docent nooit een "neutrale” positie inneemt bij het leerproces. Iedere docent speelt een rol in een politieke en culturele strijd om de invulling van het onderwijscurriculum. Hij/zij kan dat zien als een strijd om bij leerlingen aanpassing aan gevestigde machtsverhoudingen te stimuleren. Het is ook mogelijk te kiezen om juist waarden en normen en vaardigheden aan te dragen die emancipatie van bepaalde groepen binnen de samenleving dienen. Ten slotte kan een docent zich richten op het helpen ontwikkelen van vaardigheden die een kritisch-democratisch burgerschap kunnen ondersteunen. Maar in alle gevallen zal hij/zij het leerproces van leerlingen willen beïnvloeden
×