Samenvatting
"Kanker, het is wellicht de meest beladen en bedreigende diagnose in onze Westerse wereld. En niet geheel ten onrechte. Het is doodsoorzaak nummer één in Nederland en de behandeling gaat veelal gepaard met belastende en ook zichtbare bijwerkingen. Eén op de drie Nederlanders krijgt in de loop van zijn of haar leven kanker. Minder bekend is dat meer dan de helft daarvan ook weer geneest.
De oncologie wordt als een moeilijk vakgebied ervaren. Er zijn zo veel verschillende tumoren en tumorsoorten. Er zijn zoveel verschillende disciplines bij de oncologische zorg betrokken. De behandeling van kanker vraagt in toenemende mate specialistische expertise en multidisciplinaire samenwerking. In de even zo belangrijke vroege opsporing, nazorg en preventie spelen vele werkers in de gezondheidszorg een cruciale rol. Om die rol goed in te kunnen vullen moeten ook huisartsen, medische specialisten, nurse practitioners, verpleegkundigen en andere paramedici over een solide algemene kennis van de oncologie beschikken.
'Oncologie voor de algemene praktijk' biedt die algemene oncologische kennis en inzichten, bedoeld voor iedere medicus en paramedicus die met (ex-)kankerpatiënten in aanraking komt."