Samenvatting
De democratie is een succesverhaal. In de twintigste eeuw heeft dit stelsel zich in steeds meer landen gevestigd. Sinds 1989 is democratie wereldwijd de norm geworden.
Tegelijk groeit in gevestigde democratieën de onvrede. Burgers stellen democratie zeer op prijs, maar keren zich af van de politiek. Bieden een ander kiesstelsel, meer burgerparticipatie en referenda misschien verbetering? Het streven van democratische overheden om naar de burger toe te komen schept nieuwe problemen. De overheid vervaagt, de bureaucratie groeit en niemand is verantwoordelijk. Door globalisering, Europa en migratie verliest de nationale democratie haar contouren. En willen burgers eigenlijk wel voortdurend meedoen?
Met steun van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) hebben Nederlandse deskundigen in zesendertig projecten geprobeerd de complexiteit en pluriformiteit van de democratie te doorgronden.
Dit boek bevat de resultaten van dat onderzoek. Eerst staat de historische ontwikkeling van democratische vertegenwoordiging en grondwetsvorming centraal. De tweede reeks bijdragen onderzoekt of de democratie op weg is een mediacratie te worden. De derde groep artikelen signaleert diverse paradoxen in onze pogingen de democratie te verbeteren. Zijn emancipatie en democratie 'te veel van het goede' geworden voor moderne burgers? Een afrondende beschouwing verbindt de belangrijkste onderzoeksthema's.
Over de auteur(s):
Remieg Aerts is hoogleraar politieke geschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen en een van de vormgevers van het onderzoeksprogramma.
Peter de Goede is politicoloog en senior wetenschappelijk medewerker bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid.