Samenvatting
Als leider kom je dagelijks situaties tegen waar grote belangentegenstellingen spelen. Omstandigheden waarin jouw organisatie onder een vergrootglas ligt of onder druk staat. Je ervaart dat de gebruikelijke manier waarop jouw organisatie met de buitenwereld interacteert niet meer werkt of acceptabel is. Daarnaast merk je ook dat verstoorde stakeholderrelaties een negatieve invloed op de voortgang van projecten hebben, met gemiste inkomsten of reputatieschade als gevolg. Hoe zou het zijn als jouw organisatie met oog en aandacht voor de belangen van jouw belangrijkste stakeholders zou werken en deze werkwijze door alle lagen van de organisatie heen geborgd zou zijn?
In dit boek benadert Bianca Boverhoff het thema omgevingsgericht leiderschap vanuit het perspectief van leiders van een organisatie. Wat is er concreet vanuit het bestuur, de directie en het management nodig om omgevingsgericht werken als organisatiecompetentie door alle lagen van de organisatie heen te borgen? Hoe doe je dat en waar start je mee? In dit uitnodigend geschreven boek bundelt zij een grote hoeveelheid kennis en jarenlange ervaring met omgevingsgericht werken.
Bianca neemt je mee in haar professionele en persoonlijke kijk op omgevingsgericht leiderschap. Het boek bouwt voort op bestaande literatuur en voegt daar nieuwe inzichten aan toe, zoals de Zeven principes voor governance en sturing bij omgevingsgericht werken. De vele praktijkcases verdiepen het thema en bieden de lezer waardevolle lessen en inzichten. De opgenomen reflectievragen en tips zetten aan tot nadenken én actie. Na het lezen van dit boek weet je wat de drie niveaus van verbinding zijn die samen de sleutel tot succes vormen.