Samenvatting
Faalangst is een veel voorkomend probleem. Leerkrachten op scholen zien dagelijks wel leerlingen die er last van hebben.
Faalangst is de spanning of angst die je ervaart in situaties waarin je beoordeeld wordt of een prestatie moet leveren. Je lichaam geeft dan allemaal signalen af, die niet zo prettig voelen. Zo kan je een droge mond krijgen, kan je hart sneller gaan kloppen en kunnen je handen gaan zweten. Dit zijn hele normale signalen die bedoeld zijn om je lichaam voor te bereiden in gevaarlijke situaties om te kunnen vechten of vluchten. In situaties echter, waarin je moet presteren en waarin geen gevaar voor je welzijn is, zijn ze niet zo handig.
Faalangst kan er ook voor zorgen dat je onder jouw niveau presteert, onder jouw kunnen. Dit kan invloed hebben op hoe je naar jezelf kijkt. Zo kan je onzeker worden over je eigen kunnen of kan het zijn dat je een slecht zelfbeeld ontwikkelt. Want wat nu als iets niet meteen lukt? Dan trap je zo in de valkuil van angst. Dan denk je dat het aan jou ligt dat het niet lukt, dat je het niet kunt of niet kunt leren. Zo ontwikkel je angst om nieuwe dingen te gaan leren/proberen.Met behulp van dit werkboek kan je jezelf helpen om deze angst te controleren. Je leert hoe de faalangst zich bij jou uit en wat je zelf kunt doen om deze te verminderen. Je leert ‘omdenken’ en je leert omgaan met de lichamelijke sensaties van angst en deze te verminderen.
Dit werkboek is bedoeld als oefenboek om zelfstandig of met hulp te oefenen om van jouw faalangst af te komen.