Samenvatting
Boer Gert Jan dicht over zijn koeien in de wei, boer Giel geniet van zijn blonde kudde en boer Ronald heeft altijd weer moeite met het afscheid van een koe. Ode aan de koe vertelt het verhaal van de Achterhoekse boer en de liefde voor zijn vee, van het ambacht van de slager, van de chef-koks die zoeken naar dat mooie stukje rundvlees van Achterhoekse bodem en hun lekkerste gerechten met ons delen. De koe is het dier waar wij zo achteloos aan voorbij rijden, maar dat ons zoveel geeft. Melk, kaas, vlees, leer en, niet het minste, het mooie Hollandse landschap. Schrijfster Ellen Willems en fotograaf Jan van den Brink struinden in de zomer over boerenerven en door weilanden. Ook bezochten ze een ambachtelijke slachterij, restaurants en keukens op zoek naar alles over de koe. Want het gerecht smaakt zoveel lekkerder als het verhaal achter het gerecht klopt! O ja, Ode aan de koe staat ook boordevol feitjes over de koe. Over dat ze maar twintig minuten per dag slaapt bijvoorbeeld. En dat ze vriendinnen heeft voor het leven. * Zelf koken: 30 streekgerechten van chef-koks * 101 koeienweetjes * De passie van Achterhoekse boeren * Op bezoek bij de bierbrouwer, de wijnbouwer, aardappelteler en jammakerij Ellen Willems voelt haar hele leven al liefde voor de natuur en is nieuwsgierig naar de herkomst van voedsel. Als redacteur voor Lekker Achterhoek/De Gelderlander zoekt ze de verhalen van Achterhoekse boeren en koks. Meer Lekker Achterhoek beleven? www.lekker-achterhoek.nl