Samenvatting
Met haar indringende voordracht over integriteit van de overheid, heft wijlen minister Dales integriteit in 1992 duidelijk op de politieke en ambtelijke agenda gezet. Nadat in eerste instantie de aandacht bij overheden veelal uitging naar repressieve maatregelen, ontwikkelden drie filosofen vervolgens integriteitbeleid dat recht doet aan al die medewerkers die het goede willen doen. Bureau Integriteit van de gemeente Amsterdam vormde in dit proces een ideale partner en ontwikkelplek. De werkwijze is gebaseerd op de gedachte dat de integriteit van een organisatie staat of valt met de kwaliteit van het individuele morele oordeelsvermogen van elke medewerker.
De bundel bevat onder andere achtergrondartikelen over relevante filosofische en historische ontwikkelingen en een introductie van de trainingsmethode, bijdragen die ingaan op aspecten van de trainingsmethodiek, voorbeelden uit verschillende velden, zoals het onderwijs en de gezondheidszorg en de overheid. Tenslotte wordt de filosofische denkgang blootgelegd die de laatste tien jaar de door Van Luijk geïntroduceerde dilemmatraining heeft ontwikkeld tot morele oordeelsvorming.
Alle auteurs hebben praktijkervaring met het besproken model. De bundel is tot stand gekomen onder redactie van de filosofen Jos Delnoij, Frans Geraedts en socioloog Jan Laurier. Onmisbaar voor vakethici, integriteitfunctionarissen, raadsgriffiers en politici, hoofden P&O en gemeentesecretarissen, adviseurs op het gebied van integriteit, organisatiedeskundigen en onderwijskundigen.