Fragment
Dit boek is een kostbaar getuigenis over het leven van Jezus, gelezen door de ogen van een kerkbetrokken christen. De auteur verstaat de kunst van het schrijven en weet verrassend uit de hoek te komen. Daardoor ga je sommige teksten van het evangelie anders lezen. Hij past het devies van Matteüs toe: ‘Zo lijkt iedere Schriftgeleerde die leerling in het Koninkrijk van de Hemel is geworden op een huismeester die uit zijn voorraadkamer nieuwe en oude dingen tevoorschijn haalt.’ (Matteüs 13,52 - NBV)
Als Nieuwtestamenticus denk ik wel dat de positionering van de Farizeeën aanvulling verdient: zij waren belangrijke gesprekspartners voor Jezus en stonden met hun opvattingen heel dicht bij Hem. Het is belangrijk te beseffen dat de kritiek op de Farizeeën versterkt werd door het drama van de verwoesting van Jeruzalem en van de heilige tempel in het jaar 70, veertig jaar na de dood van Jezus. De evangeliën zijn geschreven tegen de achtergrond van dat drama, dat de verhoudingen tussen Joden en christenen zwaar onder druk gezet heeft – en precies dat heeft geleid tot een meer negatieve kleuring van de Farizeeën in de evangeliën. Daarnaast mogen we niet vergeten dat er, onder andere bij Lucas, ook veel positieve verhalen over Jezus en de Farizeeën zijn.
Zulke en andere bedenkingen zijn belangrijk, maar doen niets af aan het feit dat schrijver een goede observator is en de lezer van dit boek veel leesplezier zal verschaffen. Prediker zegt ‘dat er geen einde komt aan het aantal boeken dat geschreven wordt’ (Prediker 12,12). En toch is elk boek dat verschijnt en dat een authentiek getuigenis aflegt over de inspirerende betekenis van Jezus voor ons vandaag, een bron van vreugde. Daarom wens ik dat dit boek veel lezers mag vinden en dat zij zich door het lezen van dit boek aangetrokken mogen voelen tot de prachtige mens, Jezus van Nazaret, en dat ‘hun vreugde daardoor volkomen mag worden’ (Joh. 15,11).
Jean Bastiaens, directeur Bijbelhuis Zevenkerken, www.bijbelhuiszevenkerken.be
×