Samenvatting
Soms gebeurt er zo iets bizars in je leven, iets dat zo onvoorstelbaar is, dat je niet kunt geloven dat zoiets mogelijk is in een rechtsstaat als Nederland.
Tot het jezelf overkomt...., en zelfs dán kun je het nauwelijks bevatten.
Het enige wat je dan kunt doen is dit vertellen, in de hoop dat het anderen niet overkomt.
En dat vertellen....., dat heb ik gedaan in ‘Mijn eenzame strijd om gerechtigheid’
In ‘Mijn eenzame strijd om gerechtigheid’ heb ik op een indringende manier beschreven, wat mij als klokkenluider is overkomen: ik ben beschuldigd, geïntimideerd en vernederd ..., geen middel werd onbeproefd gelaten om mij het zwijgen op te leggen.
En waarom?
Omdat ik een kant van een grote onderwijsorganisatie had ontdekt, die koste wat kost verborgen moest blijven.
Het waren deze omstandigheden, die ervoor gezorgd hebben, dat ik mij nu gedwongen voel een weg in te slaan, die ik aanvankelijk niet van plán was in te slaan.....
Inhoudsopgave
Voorwoord
‘Alweer een boek?
Alweer een boek over hetzelfde onderwerp? Houdt het dan nooit op?’ zal menigeen zich ongetwijfeld afvragen.
Het antwoord op deze vraag is heel eenvoudig te beantwoorden: zolang er geen gerechtigheid is geschied, houdt het niet op.
Voor mij niet.....
Voor die schooldirectie niet....., die schooldirectie die zich schuldig had gemaakt aan leeftijdsdiscriminatie, oneigenlijk gebruik van subsidiegeld en machtsmisbruik .....
Voor die in vele opzichten falende bestuursvoorzitter niet .....
Voor die zogenaamde ‘onafhankelijke’ onderzoekers niet .....
En voor de leden van de Raad van Toezicht, mensen van wie ik verwacht had dat ze daadkrachtig zouden optreden tegen al die misstanden....., voor hen houdt het al helemaal niet op!
Erger nog: voor hen begint het pas!
Leeftijdsdiscriminatie? Oneigenlijk gebruik van subsidiegeld? Machtsmisbruik? Falende bestuursvoorzitter?
Waar gaat dit toch allemaal over?
Lezers, die zich dát afvragen wil ik er graag op wijzen, dat dit boek het beste gelezen kan worden in samenhang met mijn eerder verschenen boeken ‘Gevangen in een kille omgeving’ (isbn: 978-90-9029394-3) en ‘Niets is wat het lijkt’ (isbn: 978-90-827866-0-6).
Sterker nog: dit boek, dit nieuwe boek is er onlosmakelijk mee verbonden. In die zin maakt het boek ‘Mijn eenzame strijd om gerechtigheid’ deel uit van een reeks, waarin de vraag ‘Waarom handelen mensen zoáls ze handelen?’ centraal staat.
In mijn zoektocht naar het antwoord op deze ogenschijnlijk eenvoudige vraag ontdekte ik iets, iets wat ik niet voor mogelijk had gehouden. En die ontdekking, die schokkende ontdekking, die was voor mij de directe aanleiding dit derde boek te schrijven.
Voor een goed begrip van de gebeurtenissen, zoals die zich hebben afgespeeld, zal ik - speciaal voor lezers, die geen kennis hebben genomen van de inhoud van mijn eerder verschenen boeken - in het hoofdstuk ’Wat vooraf ging.....’ een korte samenvatting geven van de voorafgaande gebeurtenissen. Gebeurtenissen, die er destijds toe geleid hadden, dat ik mij genoodzaakt zag die twee eerder genoemde boeken te schrijven.
Ik kὸn gewoon niet anders!
‘Zwijgen over wat hier gebeurd is, zou het verlies van mijn gevoel voor rechtvaardigheid betekenen’ zo had ik me in ‘Niets is wat het lijkt’ laten ontvallen.
En datzelfde geldt voor dit nieuwe boek: ik kán gewoon niet anders. Gedwongen door alles wat mij ná het publiceren van ‘Niets is wat het lijkt’ is overkomen, is het ook nù voor mij onmogelijk om te zwijgen. Sterker nog: als ik er niet over zou schrijven, zou het net zijn of het niet is gebeurd.
En dat is helaas wèl zo.
Wie de moeite neemt dit boek te lezen, zal er al snel achter komen, dat ook dit een ontluisterend verhaal is.
Ontluisterend in de zin van dat zoiets in een beschaafd land als Nederland heeft kunnen plaatsvinden. Ik had nooit gedacht dat zoiets mogelijk was...., tot het mijzelf overkwam. En zelfs toen kon ik het nauwelijks geloven.
In ‘Mijn eenzame strijd om gerechtigheid’ laat ik niet alleen zien, hoe ver mensen bereid zijn te gaan in hun loyaliteit naar mensen, die die loyaliteit niet verdienen, maar geef ik ook aan welke consequenties het kan hebben wanneer men ervoor kiest loyaliteit boven waarheidsvinding te stellen.
Pas wanneer u dit boek heeft gelezen, zult u kunnen begrijpen, waarom het – ook nu weer – voor mij onmogelijk is om te zwijgen. Daarom hoop ik dat u verder leest.
Dat is het enige wat ik van u vraag.