Samenvatting
Een verkeersongeval veroorzaken: wat doet dat met iemand? Sabine Cocquyt geeft de anonieme veroorzakers in de rubriek 'ongevallen' van uw krant een gezicht. Ze heeft vijf indringende gesprekken. Over de schaamte die veroorzakers vaak in een isolement drijft. Over het wachten op proces en straf. Over torenhoge schuldgevoelens die hen ervan weerhouden hulp te vragen of te aanvaarden. Verhalen over angst voor de slachtoffers of nabestaanden. Het verlangen om een kaartje te schrijven en spijt te betuigen. Hun zoektocht naar herstel.
Het gezin van de auteur werd zelf ooit zwaar getroffen door een ongeval. Tijdens de vijf gesprekken komt ze ook haar eigen verhaal weer tegen. Voortdurend zit ze op de wip, gewrongen tussen beide standpunten, tussen allerlei emoties. Toch zijn de ontmoetingen met de vijf voor haar ook helend en zeer betekenisvol. Door hen in de ogen te kijken, vindt ze eindelijk vrede met haar eigen veroorzaker en beseft ze hoe belangrijk de communicatie tussen beiden, slachtoffer en veroorzaker, wel kan zijn.
'Sabine Cocquyt toont de soms flinterdunne scheidingslijn tussen slachtoffers en veroorzakers, waardoor dit boek een warm pleidooi wordt voor een andere benadering: ook veroorzakers hebben nood aan erkenning en hulp.' Frank Hutsebaut, Bijzonder commissaris voor verkeersslachtoffers.
'Een beklijvend boek over de verschrikkelijke gevolgen van verkeersongevallen voor het slachtoffer én voor de veroorzaker. Geschreven met kennis van zaken, genuanceerd en pijnlijk menselijk.' Peter D'Hondt, Politierechter Dendermonde.