- Samenvatting
Het boek Middle Management & Bedrijfsvoering
Deze leergang ten behoeve van het examen Memas Middle Management bestaat uit twee theorieboeken en twee daarbij behorende opgavenboeken.
Dit deel, Middle Management & Bedrijfsvoering is te beschouwen als deel 2. Het verdient de voorkeur met dit deel te starten na besturing van deel 1, Algemene Managementkennis.
De behandelde leerstof in dit boek sluit naadloos aan bij het huidige examenprogramma van Nemas/Associatie. Aangezien de leergang een brede inleiding geeft in het vakgebied Interne organisatie en Bedrijfsvoering, kan het ook worden gebruikt in mbo-opleidingen en inleidende cursussen op hbo-niveau alsmede bij interne bedrijfscursussen.
De serie Middle Management
De andere delen van de Middle Management-serie zijn:
Algemene managementkennis theorieboek ISBN 978 94 6443 831 4
Algemene managementkennis opgavenboek ISBN 978 94 6443 832 1
Middle Management & Bedrijfsvoering opgavenboek ISBN 978 94 6443 834 5
- Productinformatie
Binding : Paperback
Distributievorm : Boek (print, druk)
Formaat :
170mm x 240mm
Aantal pagina's :
220
Uitgeverij :
Examentraining4you
ISBN :
9789464438338
Datum publicatie : 07-2023
- Inhoudsopgave
Onderdeel A Communicatie
Hoofdstuk 1
Communicatie en informatie
1.1 Inleiding 14
1.2 Het communicatieproces 14
1.3 Ruis in de communicatie 16
1.4 Vormen van communicatie 17
1.5 Van gegevens naar informatie 18
1.6 Selectieve perceptie 19
1.7 Formele en informele communicatie 20
Hoofdstuk 2
Communicatie en organisatie
2.1 Inleiding 22
2.2 Corporate communicatie 23
2.3 Communicatiemedia 25
2.4 Interne communicatie 26
2.5 Communicatiestructuur 27
2.6 Vormen van formele communicatie 29
2.7 Vergaderen 30
2.8 Besluitvorming 34
Hoofdstuk 3
Communicatie en medewerker
3.1 Inleiding 37
3.2 Motivatie van medewerkers 37
3.3 Gesprekken met individuele medewerkers 40
3.4 Conflicten 42
3.5 De ondernemingsraad 45
Onderdeel B Personeelsmanagement
Hoofdstuk 4
Personeel en beleid
4.1 Inleiding 49
4.2 Personeelsplan 50
4.3 Werving en selectie 51
4.4 Arbeidsovereenkomst en arbeidsvoorwaarden 53
4.5 Soorten aanstellingen 54
4.6 Arbeidsomstandigheden 56
4.7 Werkstructurering en motivatie (arbeidssatisfactie) 58
Hoofdstuk 5
Personeel en begeleiding
5.1 Inleiding 60
5.2 Personeelsbeoordeling 61
5.3 Loopbaanplanning 64
5.4 Beëindiging van de dienstbetrekking 66
Hoofdstuk 6
Personeel en beloning
6.1 Inleiding 71
6.2 Functiewaardering 71
6.3 Beloningssystemen 72
6.4 Uitgangspunten van het Nederlandse sociale- zekerheidsstelsel 74
Onderdeel C Financieel management
Hoofdstuk 7
Balans en winst-en-verliesrekening
7.1 Inleiding 79
7.2 De jaarrekening 81
7.3 De balans 84
7.4 De winst-en-verliesrekening 88
7.5 Liquiditeit, solvabiliteit en rentabiliteit 90
Hoofdstuk 8
Kosten en kostprijs
8.1 Inleiding 96
8.2 Kostencategorieën 97
8.3 Constante en variabele kosten 99
8.4 Directe en indirecte kosten 102
8.5 Kostprijsberekening volgens de opslagmethode 102
8.6 Kostprijsberekening volgens de delingscalculatie 105
8.7 Fabricagekostprijs en commerciële kostprijs 107
8.8 Begroting en budget 107
8.9 Verschillenanalyse 108
8.10 Break-evenberekeningen 110
8.11 Make or buy en outsourcing 113
Onderdeel D Marketingmanagement
Hoofdstuk 9
Marketingstrategie
9.1 Inleiding 117
9.2 Marktonderzoek 119
9.3 Concurrentieanalyse 121
9.4 Vormen van concurrentie 122
9.5 Groei en marketingstrategie 123
9.6 Vormen van marketing 128
9.7 Benchmaking 129
Hoofdstuk 10
Marketingbeleid
10.1 Inleiding 130
10.2 Productbeleid 132
10.3 Plaatsbeleid (distributiebeleid) 137
10.4 Promotiebeleid 142
10.5 Prijsbeleid 144
10.6 Productlevenscyclus 146
Onderdeel E Kwaliteitsmanagement
Hoofdstuk 11
Kwaliteitsbeleid
11.1 Inleiding 154
11.2 Kwaliteit 154
11.3 Van kwaliteit naar kwaliteitsmanagement 157
Hoofdstuk 12
Kwaliteitsanalyse en normering
12.1 Inleiding 162
12.2 Instrumenten ten behoeve van Kwaliteitsbeheersing 163
12.3 De maatschappelijke verantwoordelijkheid van organisaties 167
12.4 Kwaliteitsnormen en keurmerken 168
Onderdeel F Productie- en logistiek management
Hoofdstuk 13
Productiemanagement
13.1 Inleiding 175
13.2 Vormen van productie 176
13.3 Inspectie en onderhoud 178
Hoofdstuk 14
Logistiek en voorraadbeheer
14.1 Inleiding 179
14.2 Een praktijkvoorbeeld 180
14.3 Routing en lay-out 182
14.4 Inkoop- en voorraadbeheer 183
Onderdeel G Informatiemanagement
Hoofdstuk 15
Informatie en beleid
15.1 Inleiding 196
15.2 Informatiebehoefte 197
15.3 Informatiebeleid 200
15.4 Informatiemanager 201
Hoofdstuk 16
Informatie en organisatie
16.1 Inleiding 205
16.2 Informatiesystemen 205
16.3 Het gebruik van informatiesystemen 209
Register 213
- Reviews
(0
uit 0 reviews)
Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.