Fragment
Stephanie Bell (1999) beschrijft in haar boek A Beginner’s Guide to Uncertainty of Measurement glashelder op wat het verschil is tussen een fout (error) en onzekerheid (uncertaintity). Dat het verschil belangrijk (important) genoemd wordt, is terecht.
2.3 Error versus uncertainty
It is important not to confuse the terms ‘error’ and ‘uncertainty’.
Error is the difference between the measured value and the ‘true value’ of the thing being measured.
Uncertainty is a quantification of the doubt about the measurement result.
Whenever possible we try to correct for any known errors: for example, by ap-plying corrections from calibration certificates. But any error whose value we do not know is a source of uncertainty.
Een fout is wel een bron van onzekerheid, maar het is niet de onzekerheid zelf. De fout kan heel klein zijn terwijl de onzekerheid groot is, als een toevallige fout toevallig klein is. Een fout kan trouwens ook groter zijn dan de onzekerheid. Bij een normaal verdeelde toevallige fout zit 68% van de metingen minder dan één keer de standaardafwijking van het gemiddelde. Bijna één op de drie metingen zit er dus buiten.
We hebben nu twee mogelijke misverstanden.
• Een fout is niet per se ‘iets verkeerd gedaan hebben’. Soms (meestal) ontkom je er niet aan dat er een verschil zit tussen de werkelijke waarde en je meting.
• Een fout geeft aan hoeveel je ernaast zit, een onzekerheid is daar slechts een indicatie van. De eerste ken je niet, de tweede is een schatting. De eerste is een getal dat per meting verschilt, de tweede is een kansvariabele.
Eigenlijk hebben we nu geen twee mogelijke misverstanden, maar drie. Het derde is het misverstand dat we nu geen twee mogelijke misverstanden zouden hebben, eigenlijk.
Wat Stephanie Bell er niet bij zegt, is dat het vaak door elkaar wordt gehaald. Hughes & Hase benoemen dat wel.
You should note that despite many attempts to standardise the notation, the words ‘error’ and ‘uncertainty’ are often used interchangeably in this context— this is not ideal — but you have to get used to it!
Tsja… Je zult eraan moeten wennen dat veel mensen (en boeken) het verkeerd doen. Maar het is niet handig om daar zelf aan mee te gaan doen of eroverheen te lezen als het niet klopt.
Houd er rekening mee dat ondanks vele pogingen om de notatie te standaardiseren, de woorden ‘fout’ en ‘onzekerheid’ in deze context vaak door elkaar worden gebruikt – dit is niet ideaal – maar je moet er wel aan wennen!
Wen er inderdaad maar aan. Maar blijf wel hoofdschuddend inzien dat het echt iets anders is.
×