Samenvatting
Meten is weten, ook in de gezondheidszorg. Door het gebruik van meetinstrumenten komt veel nuttige informatie over de patiënt boven tafel. Hoe gaat het met een patiënt? Wat zijn de effecten van de zorg? Moet de behandeling worden bijgesteld? Door meten worden deze zaken uitvergroot en verhelderd. De zorgverlener heeft hier veel profijt van, zowel bij het instellen als evalueren van een therapie.
In Meten in de praktijk: een stappenplan voor het gebruik van meetinstrumenten in de gezondheidszorg staat de praktische waarde van meten centraal. Uitgangspunt vormt het methodisch handelen. Aan de hand van een stappenplan en drie aansprekende casussen leert u het meest geschikte meetinstrument te vinden en te gebruiken in de dagelijkse praktijk, de resultaten te interpreteren en te vertalen naar klinische consequenties tijdens de diagnostiek of in de behandeling.
Aansluitend op de patiëntgerichte benadering die tegenwoordig gangbaar is in de zorgverlening, ligt het accent in het boek op de zogenaamde 'patient reported outcomes' (PRO's). Meten in de praktijk is een prachtig hulpmiddel bij 'shared decision making', waarbij de zorgverlener en de patiënt gezamenlijk het doel en verloop van de behandeling bespreken en deze na afloop evalueren.