Inhoudsopgave
Inleiding
1 Horeca en de regels van de geregistreerde kassa (GKS)
1.1 Een verhaal van btw-tarieven in functie van de omstandigheden van verbruik
1.2 Economische effecten van btw-tariefverlagingen
2 Aftrek van btw voor spijzen en dranken
3 Btw-aftrek bij de organisatie van evenementen
4 Is gaan eten op restaurant fiscaal aftrekbaar?
5 Mag je met de controleur gaan eten?
6 Welke vennootschapsvorm kiezen voor een horecazaak?
7 HORECA-weetjes
7.1 Waarom heet een kapsalon een “kapsalon”?
7.2 Waarom heet een bitterbal een “bitterbal”?
7.3 Wat is het oudste restaurant ter wereld?
7.4 Waarom klinken we met de glazen?
7.5 Waarom heet een pizza Margherita een pizza “Margherita”?
7.6 Waar komt de frikandel vandaan?
7.7 Wat is mycryo?
7.8 Waarom heeft de gewone vork in het bestek vier tanden?
7.9 Waarom eten Chinezen met stokjes?
7.10 Wat is de oorsprong van: “Leven als God in Frankrijk”?
7.11 De onduidelijke oorsprong van de friet
7.12 Het favoriete gerecht van Napoleon – Kip Marengo
7.13 Het favoriete gerecht van Hitler – Forel met botersaus of gevulde duif?
7.14 Château Cheval Blanc 1947: de duurste fles
7.15 De huidige paus is een goede kok
Drie recepten uit Eten met Franciscus
Spaghetti met gehaktballetjes
Risotto op z’n Piemontees
Gevulde inktvis
7.16 Welke is de grootste “guilty pleasure” van de auteur van dit boek
7.17 Tien minder smakelijke weetjes over je eten op restaurant
7.18 Wat is het onderscheid tussen bouillon, fond en demi-glace?
7.19 Wat is umami?
7.20 Kookworkshops en kok aan huis
7.21 Kreeften en btw
7.22 Hoe maak je een vleesfakkel?
7.23 Wat is het recept van de oudste soep?
7.24 Waarom gooien we met rijst op een huwelijk?
7.25 Hoe smaakt menselijk vlees?
7.26 De meest giftige vis is de kogelvis
7.27 Waar komen tomaten vandaan?
7.28 Wat is het duurste fruit ter wereld?
7.29 Wist je dat appelsienen drijven in het water?
7.30 Wie heeft het theezakje uitgevonden?
7.31 Klopt de 5 seconden-regel inzake bacteriën voor voedsel dat op de grond is gevallen?
7.32 Wortels zijn goed voor de ogen: klopt dit wel?
7.33 La Grande Bouffe: dé cultfilm over eten en drinken
7.34 Wie heeft de club sandwich uitgevonden?
7.35 Welke voeding bederft nooit?
7.36 Wat is het onderscheid tussen pommes fondantes en pommes duchesses?
7.37 Hoe maakt men de cocktail van James Bond 007: shaken, not stirred
7.38 Hoe maak je de beste croque monsieur?
7.39 Hoe maak je een lekkere bruschetta?
7.40 De Canarische eilanden – mojo rojo en mojo verde
7.41 Wat is er speciaal aan de zeeduivel en zeewolf?
7.42 De magie van citroen
7.43 Het verhaal achter “sot l’y laisse”
7.44 Saus “Véronique”
7.45 Bloedworst: what’s in a name?
7.46 Skinny taste: meer dan de moeite waard
7.47 Muskaatnoot of nootmuskaat?
7.48 Wat is het onderscheid tussen shoarma, döner, kebab en gyros?
7.49 Wat is de schaal van Scoville?
7.50 Wie is de chef Michel Dumas?
7.51 Het verhaal achter de stinkende vis uit blik: Surströmming
7.52 Wat bedoelt men met het “neusje van de zalm”?
7.53 Hoe smaakt mensenvlees – over kannibalisme
7.54 Kötbullar en de natuur in Zweden …
7.55 Hoe maak je de beste hamburger?
7.56 Hoe maak je frieten van zoete aardappel?
7.57 Wat zijn citroenen gesneden “en chaise”?
7.58 Hoe maakt Sergio Herman mosselen klaar?
Gerechten
Aperitieven
Campari orange
Champagne
Kir
Margarita
Moscow Mule
Paradise
Sauzen
Bearnaisesaus
Beurre blanc
Blackwell saus
Chimichurri
Hollandse saus
Mayonaise met de mixer 1
Mosterdsaus
Muntsaus
Pepersaus
Remouladesaus
Tartaarsaus
Vinaigrette
Soepen
Agnes Sorèl crème
Aspergesoep
Brunoisesoep
Courgettesoep
Crécysoep (wortelsoep)
Choisyroomsoep (slasoep)
Koolsoep met prei
Kreeftensoep (Bisque)
Pompoensoep
Waterkerssoep
Voorgerechten, hoofdgerechten en bijgerechten
Ajuinconfituur met foie gras
Artisjokken met feta en zwarte olijven
Asperges op zijn Vlaams
Bloemkool op zijn Vlaams
Blinde vink met boontjes
Boeuf bourguignon
Boleten met boter en look
Bouletten met tomatensaus en frieten
Bouletten met ricotta en oregano
Bouletten (gehaktballen) met boontjes en gekookte aardappelen
Broccoli met rundsreepjes en look
Cannelloni met kippengehakt en ricotta
Carpaccio van rund met truffelolie
Caesarsalade
Ceviche van vis met roze pompelmoes en een venkelslaatje
Chili con carne
Coq-au- vin met kroketten
Coquilles met pastis en rijst
Courgetti(ni) met scampi en erwtjes
Couscous
Croque monsieur of madame met geraspte wortelen en mayonaise
Duif clamart
Eend met appelsiensaus
Escargot à la bourguignonne
Fazant met fine champagnesaus, witloof en fijne frieten
Gamba met Pernod, dragon en feta
Garnaalkroketten
Gazpacho
Gepaneerde vis met verse tartaarsaus (Goujonnettes)
Gevulde paprika met rijst
Griekse salade
Goulash
Groenten macédoine met scampi en mozzarella
Hachis Parmentier
Hamburger met kip en avocado
Kaaskroketten
Kabeljauw met mousselinesaus en jonge spinazie
Kabeljauw met prei en garnalen
Kabeljauw met witte wijnsaus met garnaaltjes en puree
Kabeljauw “en papillote”
Kalfsblanquette met champignons en pommes château
Kalfszwezeriken met witloofpuree
Karnemelkstampers met een gepocheerd ei en papsaus
Kippenboutjes in een pikant jasje
Kippengehaktballetjes in groene currysaus
Kip met basilicum en rijst
Kip met curry en rijst
Kip in dragonsaus met puree
Kip met kurkuma, dragon en erwtjes en snijbonen
Kip met salade en tomaten en frieten
Kippenreepjes met koriander
Konijn met bier
Kraai met rode wijn saus met sjalotten en puree
Kreeft met boter en dragon in de oven
Lam met erwtjes en wortelen met muntsaus
Lasagne
Luikse salade
Luikse balletjes
Maatjesharing met tomaten en boontjes
Moussaka
Oesters
Orloffgebraad
Ossobuco met tagliatelle
Ovenschotel met gehakt, puree en snijbonen
Ovenschotel met gehakt en venkel
Paella
Penne alla puttanesca
Penne alla boscaiola
Pickels met groene appel
Pistolet met gehakt
Pomme moscovite
Quiche met zalm en prei
Ratatouille
Risotto met venkel en scampi
Risotto met wilde champignons
Rog met kappertjes, bruine boter en puree
Rundsbrochette Stroganoff
Rosbief met worteltjes en erwtjes en puree
Salade van aardappel, appel, zure room en haring
Salade caprese
Salade met penne en pesto, watermeloen, rucola en feta
Salade Niçoise
Scampi met Marsala en rijst
Spaghetti “al ragu”
Spaghetti “alla Norma”
Spaghetti “alla carbonara”
Spaghetti met kerstomaten, feta en basilicum
Steak met pepersaus, salade en dikke frieten (pont neuf)
Steak met rodewijnsaus en sjalotten
Steak (gegrild) met kruidenboter
Steak tartaar
Toast champignons
Toast met gerookte zalm
Thaise kip met rode curry en rijst
Tomaat garnaal met frietjes
Tong Dugléré
Tong met kreeftensaus, puree en garnalen
Tong op Oostendse wijze met frieten
Tonijn met asperges en krieltjes
Tournedos Rossini
Varkenshaasje met mosterdsaus en puree
Vegetarisch: zoete aardappelen gevuld met zwarte bonen, Griekse yoghurt en salsa
Vispannetje met puree
Vitello tonnato
Vogelnestjes
Vol-au vent met frieten en cresson
Vlaamse stoverij met frieten
Waterzooi (Gentse)
Waldorfsalade
Witloof met kaas en hesp
Worst met puree en uiensaus
Wortelen met Parmezaan en truffelvinaigrette
Wraps met groenten en kip
Zalm in Dugléré saus met groene asperges en puree
Zalm met cresson en bearnaisesaus met verse frietjes
Zalmsalade met farfale, mayonaise, komkommer en paprika
Zeetong in hoeveboter met een fris slaatje en frietjes
Zwarte woud salade
Nagerechten
Coupe Brésilienne
Coupe kolonel
Crêpe Suzette
Dame Blanche
Kaastaart (New Yorkse cheesecake)
Sabayon met frambozenbier
Tiramisu
Vanille-ijs met aardbeien en meringue