Fragment
De multiculturele samenleving
Suriname wordt gezien als een multiculturele samenleving.
Multucultureel is de Surinaamse bevolking zonder meer, maar de term samenleving is in dit verband misschien ironisch.
Om groepen individuen tot een samenleving te maken, moeten volgens de moderne wetenschappen een aantal processen plaatsvinden.
Eén van die processen is het socialiseren van de groepsleden, waardoor er een zekere cohesie ontstaat.
Ondanks de vele tegenstellingen van de verschillende etnische groepen die thans Suriname bevolken, is er toch "een nieuwe samenleving" in Suriname ontstaan.
Maar voor de vorming van een nieuwe samenleving is, naast de hiervoor genoemde socialisatieprocessen, in ieder geval ook vorming van de identiteit een belangrijk proces.
Concreet gezegd bepalen wij onze identitetit op twee niveaus: het persoonlijk niveau en het niveau van de groepen.
De groepen worden gevormd door gezin, familie, dorp, stad en land.
Onze persoonlijke identiteit is voor een deel biologisch bepaald (onze huidskleur), maar voor een deel ook psychologisch (ons gevoel). Die psychologische kant zal vooral bepaalt worden door hoe de mensen om ons heern of de mensen waar we van afhankelijk zijn, zich tegenover ons gedragen.
Ik ben ervan overtuigd, dat hetgeen ons bij de geboorte is gegeven (door onze ouders) de basis vormt voor onze latere identiteit. Vlak na de geboorte is onze identiteit vooral een afgeleide van die van onze ouders, en via hen van onze voorouders. Wanneer wij ouder worden gaan we onze identiteit weliswaar zelf verder vormgeven, maar dat is voortbouwen op wat ons in aanleg is gegeven.
Mensen die slavenarbeid moeten verrichten - helaas komt dat nog steeds voor - ervaren het leven vast niet als plezierig, maar als iets dat zij nu eenmaal moeten ondergaan. Acceptatie, lijdzaamheid en meeveren worden voor hen belangrijke kernwaarden, noodzakelijke eigenschappen om te overleven.
De persoon die zoveel identiteitsconflicten probleemloos kan integreren, bestaat naar mijn mening niet.
×