Samenvatting
Ruzie tussen leerlingen is zo slecht nog niet. Door leerlingen zelf te laten bemiddelen, ontwikkelen ze 21st century skills zoals creatief denken en inlevingsvermogen.
Mediation door leerlingen
In Mediation op school wordt de docent stap voor stap meegenomen in het leerlingmediation-proces. Aan de hand van oefeningen, praktische tips en casussen leert de docent hoe hij de leerling tot mediator kan opleiden. Per klas selecteert de docent een aantal leerlingmediators die zorgen voor een betere samenwerking in de klas. De klas volgt oefeningen om compromissen te sluiten, grenzen aan te geven en om hulp te vragen.
21e-eeuwse vaardigheden
De laatste jaren is in Nederland het besef doorgedrongen dat goed onderwijs zich niet alleen richt op kennisverwerving, maar dat het ook belangrijk is om kinderen zogenoemde 21e-eeuwse vaardigheden bij te brengen: sociale vaardigheden zoals kritisch denken, inlevingsvermogen, wereldburgerschap en probleemoplossend vermogen.
De waarden van deze vaardigheden zijn vakoverstijgend en kunnen in alle lessen aan bod komen. Doordat leerlingen via mediation onderling conflicten uitpraten leert de hele klas belangrijke sociale vaardigheden zoals onderhandelen en omgaan met emoties van anderen en zichzelf. Zo ontwikkelt de hele klas, bewust en onbewust, sociale vaardigheden, omdat de leerlingen werken aan zichzelf als individu én als vaardig lid van de wereldgemeenschap.
Michiel Hulsbergen is arbeids- en organisatiepsycholoog, bedrijfskundige, trainer en trainingsacteur. Hij werkt mee aan het wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit Utrecht naar de werking van emoties in organisaties en heeft jarenlang peermediation-trainingen gegeven aan leerlingen en docenten.
Rola Hulsbergen-Paanakker is adviseur voor VO-content, een netwerk van VO-scholen die werken aan maatwerk met behulp van open digitaal leermateriaal. Zij was 12,5 jaar lang rector van een middelbare school en werkt momenteel mee aan een onderzoek naar beelddenken in het onderwijs van de Universiteit Utrecht en de Rijksuniversiteit Groningen.
De serie In de klas
Dit boek hoort bij de serie In de klas. Deze serie bestaat uit een reeks praktische boeken voor docenten, leerkrachten, intern begeleiders en remedial teachers. De boeken zijn geschreven door professionals uit het vakgebied. Zij geven achtergrondinformatie en praktische tips waarmee u direct aan de slag kunt.