€ 15,00

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Major Taylor raast door Nederland

In 1902 duelleert hij met de beste Nederlandse wielrenners

Jan Mulder • Boek • paperback

  • Samenvatting
    In 1902 komt Major Taylor, wereldkampioen wielrennen, naar Nederland. Vijf jaar eerder schreef een krant al: ‘Ziet de Amsterdamse baan geen goudmijn in deze hardrijdende neger?’ Nu is het zover, in Maastricht en Amsterdam duelleert hij met de beste Nederlanders. Wielrennen is hot, eind negentiende eeuw ontstaat de fiets zoals we die nu nog kennen, geschikt voor het grote publiek; wielrenners op de baan halen nooit geziene snelheden.
    Taylor ontwikkelt zich tegen de verdrukking in tot wereldvedette. Overal trekt hij volle stadions, verdient geld als water. Hij spreekt zo tot de verbeelding dat hij er een plaatsje in de wereldliteratuur aan te danken heeft.
    In Maastricht rijdt hij tegen Harrie Meijers, onze eerste olympische winnaar in het wielrennen; in Amsterdam tegen Jaap Eden, afgezakt tot schnabbelaar op de fiets, en Guus Schilling, aanstormend talent waar we nog decennia plezier aan gaan hebben.
    Berichten in kranten geven een goed beeld hoe het Nederland van 1902 tegen een mens met een kleurtje aankijkt – men kan moeilijk accepteren dat Major Taylor beter is dan onze blanke jongens.
  • Productinformatie
    Binding : Paperback
    Distributievorm : Boek (print, druk)
    Formaat : 170mm x 240mm
    Aantal pagina's : 174
    Uitgeverij : Prudens
    ISBN : 9789463451383
    Datum publicatie : 09-2017
  • Inhoudsopgave
    1. De snelste wielrenner in de wereld
    2. Ik ga een kampioen van die jongen maken
    3. Kettinggangers en kunstkracht
    4. Wereldkampioen
    5. Wedstrijd waarover de hoofdstad jaloers zal zijn
    6. Maastrichts grootste wielerzoon
    7. Een slank, pittig, keurig gebouwd kereltje
    8. Match Meijers – Taylor
    9. Aan de Zeeburgerdijk
    10. De locomotief
    11. De Hollandse kanonskogel
    12. Belangwekkende wedstrijden
    13. Parijs – Irkoetsk v.v.
    14. Major Taylor Carnival
    15. Hoe gaat het verder met
    16. Major Taylor Manufacturing Company
    Bijlage: Geld
    Verantwoording
    Referenties
    Register
  • Reviews (0 uit 0 reviews)
    Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 15,00

niet beschikbaar

niet beschikbaar



1-2 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Major Taylor loopt door Maastricht, de tweede stad die de Amerikaanse wielrenner aandoet op zijn Europese tournee. Ook hier wordt hij aangegaapt – in 1902 is een zwarte man in Nederland een bezienswaardigheid. Een enkele durfal probeert zijn aandacht te trekken met een “Allo boy”. Taylor kijkt er niet meer van op, hij is het gewend aangegaapt te worden.
Hij mist zijn lief Daisy. Ze zijn in maart getrouwd, vlak vóór hij naar Europa vertrok. Daisy zou hem vergezellen maar ze voelde zich niet lekker en besloot op het laatste moment thuis te blijven. Uit elke stad stuurt hij een ansichtkaart om haar de reis te laten meebeleven, haar lieve woordjes toe te fluisteren. Zijn kriebelschrift is lastig te ontcijferen. En hij is kort van stof: 13 mei 1902, ‘Hello sweetheart. How is my girl?’ Misschien heeft hij zijn aandacht er niet helemaal bij – het wordt zoetjesaan tijd om zich voor te bereiden op de wedstrijd van vanavond. Hij is niet echt bang voor de Nederlander waar hij tegen gaat uitkomen, maar je weet het nooit – thuisrijders blijken soms over onvermoede krachten te beschikken. De lokale held Harrie Meijers is een geduchte tegenstander, een wereldtopper, die er op gebrand is hem te verslaan.
Taylor verkeert als zwarte sportman in een schizofrene positie. Aan de ene kant is hij de vedette die vele jaren de overwinningen op de wielerbaan aan één rijgt. Sportliefhebbers kijken er naar uit hem te zien rijden, ze waarderen zijn prestaties, juichen de wielerkampioen toe. Aan de andere kant wordt hij gezien als een inferieur soort mens: een neger. Nederlandse kranten en encyclopedieën uit die tijd etaleren zonder gêne hoe men over gekleurde mensen denkt –men is overtuigd van de superioriteit van de blanke. Zijn overwinningen gaan daarom tegen de natuurlijke orde in. Journalisten vinden het moeilijk te accepteren dat een zwarte beter is dan een blanke. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen