Samenvatting
Communicatie rond het programma Ruimte voor de Rivier (programma van Rijkswaterstaat) is van cruciaal belang geweest. Niet alleen om draagvlak te creëren, maar ook om de kennis en ervaring die met Ruimte voor de Rivier is opgedaan op een toegankelijke manier te delen; dat stond met het maken van een serie longreads voor ogen.
Ruimte voor de Rivier heeft veel te delen. Op zo’n beetje elke vierkante meter die onder handen is genomen, zijn er verschillende belangen aan de orde. Dat betekent dat er balans nodig is. Balans bijvoorbeeld tussen waterveiligheid, natuur, recreatie en economische activiteiten. Het zoeken van die balans vraagt erom dat je in gesprek bent én blijft met elkaar. Je moet met elkaar een weg zien te bewandelen, waarbij het zoeken van die balans een plek krijgt. Alleen zo kan een project met voldoende draagvlak de eindstreep halen. Dat communicatie in het DNA van Ruimte voor de Rivier als programma zit is daarom van grote waarde gebleken.
Die zoektocht is in de bundeling van longreads voor de lezer ook zichtbaar. In de verhalen die nu gebundeld zijn, komen rond verschillende thema’s veel verschillende perspectieven aan bod; het geheel vormt een rijke verzameling aan ideeën die gebruikt kunnen worden door toekomstige programma’s en projecten. De een vindt dit, de ander dat. En het mooie is: er is geen goed of fout. Wel is het cruciaal dat je elkaars perspectief en inzicht deelt, dat je elkaars taal spreekt. Waarom? Omdat de kennis en ervaring die je opdoet met het zoeken van de balans anderen kan helpen in hun zoektocht.
De longreads dragen daar op een inspirerende en verrijkende wijze aan bij. De verhalen laten de lezer zien dat kennisdelen soms eenvoudigweg ‘fruitplukken’ kan zijn uit die enorme rijkdom aan ideeën.