Samenvatting
Lokaal bestuur is een inleiding in de gemeentekunde. Het boek is bij uitstek geschikt voor het onderwijs. Elk hoofdstuk heeft leerdoelen. Steeds worden dilemmas in het lokaal bestuur besproken. Onderwerpen zijn, onder andere: de kwaliteit van de lokale democratie, monisme en dualisme, autonomie en beleidsvrijheid, uniformiteit en keuzevrijheid, herindeling en samenwerking.
Het boek stelt de democratie op lokaal niveau centraal. Aandacht is er voor besturen op lokale schaal, bestuurlijke verhoudingen en bestuurlijke en politieke vernieuwingen. Want de dynamiek in het lokaal bestuur is onverminderd groot: interactieve beleidsvorming, veranderende verhoudingen tussen politieke en bestuurlijke actoren, decentralisatie, herindeling en wellicht reorganisatie van het binnenlands bestuur. Al deze onderwerpen komen aan bod.
Lokaal bestuur is daarmee niet alleen geschikt voor het onderwijs. Ook degenen die in het openbaar bestuur werken, kunnen er hun voordeel mee doen. Hun inzicht in de eigen omgeving zal zeker worden vergroot. Feiten, ontwikkelingen en discussies vormen de kern van het boek.