Samenvatting
Bruno Vanspauwen heeft de gave om cassant te zijn en tegelijk beleefd te blijven. Maar als het goed is, zegt hij het ook. — Justin Onclin, voorzitter Gault&Millau Benelux Waar Bruno verschijnt, worden messen geslepen en bloemen gegooid. Af en toe komt ook de bloempot mee. — Gert De Mangeleer en Joachim Boudens, Hertog Jan Restaurant Groep
Vier vrienden besluiten rond de eeuwwisseling om het geld dat ze in hun leven verdiend hebben, te verbrassen aan de meest exquise spijzen en dranken.
Ze vertrekken op een ‘nooit eindigende queeste naar nieuwe smaaksensaties’. Net op dat ogenblik wordt de almacht van de Franse gastronomie doorbroken door een opeenvolging van nieuwe culinaire hypes en trends. Ze reizen doorheen twee decennia van culinaire geschiedenis, waarin ze de meest kleurrijke personages ontmoeten, eindeloos mijmeren over de juiste cuisson en ideale combinatie, en obsessief op zoek gaan naar de nieuwste culinaire kick. Lekker beschrijft op amusante wijze de opkomst van een foodcultus waarbij eten niet meer dient om ons te voeden, maar ons te entertainen. En passant schotelt Vanspauwen de lezer smakelijke wetenswaardigheden voor over ingrediënten, gerechten, koks, wijnen en tafelmanieren.