Fragment
Behandeling 7 Pak je vermoeidheid aan
Vermoeidheid is één van de grootste problemen bij iemand die ziek is. Het wordt door iedereen anders ervaren. Vermoeidheid kan zich lichamelijk of mentaal uiten, sommige mensen ervaren zelfs lichamelijke en mentale vermoeidheid.
Waarom ben je nou zo moe tijdens ziekte?
Als je ziek bent kosten vaak meerdere dingen energie. De vermoeidheid verschilt per ziekte en de uitingen van de vermoeidheid zijn ook per ziekte anders. Bij mensen met reuma kost bijvoorbeeld bewegen veel energie en ze voelen zich vaak lichamelijk vermoeid. Een mens met diabetes mellitus heeft soms weinig lichamelijke en mentale energie, omdat de alvleesklier te weinig insuline aanmaakt en de glucose niet in de cellen komt. En een mens met een hersenaandoening is vaak mentaal vermoeid.
Er zijn meerdere redenen om je moe te voelen. Slechte voeding, ongezonde relaties, niet jezelf kunnen zijn, negatief denken, een verstoord zuur-base evenwicht zijn enkele voorbeelden hiervan.
Het ervaren van vermoeidheid, pijn, angst of verdriet zit in de hersenen. De hersenen bepalen of je je vermoeid voelt of niet. Dat doen ze door af te gaan op signalen die zij vanuit de rest van je lichaam krijgen. (een voorbeeld van deze signalen zijn: stress, je hartslag, bloeddruk, pijn, maar ook hormonen of chemische stoffen die vrij komen)
Wat kan je er aan doen?
Er zijn dus diverse reden waarom je vermoeid kunt raken tijdens een ziekte. Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat de aanpak van de vermoeidheid van een mens met diabetes anders is dan van iemand met een niet-aangeboren hersenaandoening of iemand met obesitas. De een moet zorgen dat er voldoende insuline aanwezig is om de suikers te vervoeren naar de cellen en die cellen te openen. De ander met de hersenaandoening daar en tegen heeft weer baat bij een goede balans tussen ontspanning en inspanning. Iemand met obesitas heeft weer baat bij gezondere voeding, beweging en gewichtsverlies. Maar buitenom die individuele aanpak is er ook een algemene aanpak die voor iedere ziekte geldt. Om de vermoeidheid aan te pakken moet je altijd gezond eten, veel water drinken, en eventueel supplementen op maat toevoegen. Ook is slapen erg belangrijk, dit komt tijdens behandeling 10 ‘Slaap goed’ uitgebreid aan de orde.
Veel beschreven behandelingen uit dit boek zullen je helpen om vermoeidheid te verminderen.
De echte efficiënte aanpak is volgens mij, de aanpak waarbij je een balans zoekt tussen draagkracht en draaglast, en ‘de kleine stappen snel thuis methode’.
(Deze aanpakken worden in dit hoofdstuk verder beschreven...)
×