Samenvatting
Lastechnologie
Voor het duurzaam verbinden van materialen is in de loop der tijden een groot aantal methodes en technieken ontwikkeld. Solderen, lijmen, en lassen zijn bekende voorbeelden, die elk een zeer belangrijke rol spelen in de metaalverwerking. Vooral lassen wordt op grote schaal toegepast.
Dit boek is bedoeld voor studenten aan technische universiteiten en hogescholen en voor degenen die bij hun werk met het onderwerp te maken hebben. De stof is gegroepeerd in drie delen: processen, metaalkundige aspecten en toepassingen. In het gedeelte over processen wordt de meeste aandacht besteed aan booglassen, maar ook een reeks andere lasprocessen, solderen en thermisch snijden komen aan de orde. Bij de toepassingen wordt ingegaan op het lassen van ongelegeerd en laaggelegeerd staal. het lassen van roestvast staal en het lassen van aluminium. "Al met al een goed leesbaar studieboek dat in iedere boekenkast thuis hoort" (R.W.A. van den Berg in 'Lastechniek', november 1987). "Het boek is overzichtelijk en ademt op een prettige manier deskundigheid uit." (L.J. de Ridder in 'De Constructeur', juni 1988).
Inhoud: Algemene inleiding
deel I Processen | 1. Booglassen 2. Andere lasprocessen 3. Solderen 4. Thermisch snijden deel II Metaalkundige aspecten | 5. Metaalkundige aspecten van het booglassen deel III Toepassingen | 6. Lassen van ongelegeerd en laaggelegeerd staal 7. Lassen van roestvast staal 8. Lassen van aluminium Appendices | A. Lastypen B. Naadvormen C. Lasposities D. Normen op lasgebied E. Organisaties op lasgebied F. Afkortingen Index
http://www.vssd.nl/hlf/materiaal.html
Lastechnologie blijft als Nederlandstalige uitgave bestaan naast het recentere Welding Technology (ISBN 978-90-6562-205-1).