Samenvatting
Jacob van Lennep (1802-1868) was in de negentiende eeuw een veelgelezen schrijver. Als schrijver en als kamerlid had hij de moed opinies uit te dragen die niet pasten bij zijn voorname komaf. Het was dan ook een slimme zet van Van Lennep omals bekende Nederlander mensenhandel en prostitutie met een roman te bestrijden en niet met een juridische verhandeling. Na verschijning in 1866 veroorzaakte De lotgevallen van Klaasje Zevenster flinke opschudding. Dat paste Van Lennep wel. Maar rebel met een zaak die hij was, ging het hem vooral om misstanden recht te zetten. Klaasje Zevenster is slechts een greep uit wat Jacob van Lennep voor de samenleving heeft gedaan.
Gera de Bruijn heeft de negentiende eeuwse editie van Klaasje Zevenster flink onderhanden genomen. Ze moderniseerde de taal voor de hedendaagse lezer en ontdeed de roman van lange betogen over zaken als roken en het gebruik van u en jij. Ze schrapte wijdlopige beschrijvingen van interieurs of kleding, en tal van verhandelingen over maatschappelijke vraagstukken. Het resultaat is een
moderne uitgave die recht doet aan het werk van Jacob van Lennep en de ziel van de roman heel laat: Klaasje Zevenster - een meisje dat als sinterklaassurprise anoniem te vondeling wordt gelegd, en als jonge vrouw probeert vat op haar leven te krijgen.