Samenvatting
Het behandelen van ongevalsletsels is de oudste vorm van geneeskundige hulp, en de principes die daarbij in het verleden werden gehanteerd zijn de basis van de hedendaagse chirurgie.
Als we traumatologie definiëren als 'de medische wetenschap die zich bezighoudt met de bestudering van oorzaken, preventie, diagnostiek, behandeling, prognose en revalidatie van patiënten met ongevalsletsels en de gevolgen daarvan', dan kunnen we constateren dat haar multidisciplinaire karakter vraagt om optimale communicatie en samenwerking van alle geledingen, zowel op organisatorisch als op operationeel gebied.
De vroegere uitgave Traumatologie is geheel herzien en geactualiseerd. Zoals de titel al zegt is Klinische traumatologie nu toegespitst op de klinische praktijk.
Dit leerboek is gericht op het kennisniveau van de basisarts, maar beoogt tevens een naslagwerk te zijn voor iedereen die zich wil oriënteren in de keten van zorg op het gebied van spoedeisende hulp c.q. ongevalschirurgie. De inhoud wordt ondersteund door veel foto's, tabellen, figuren en beslisbomen.
De redacteuren prof. Haarman, prof. Goris, prof. Klasen en dr. Patka zijn allen verbonden aan een afdeling chirurgie van een academisch ziekenhuis in Nederland. Prof. Rommens is verbonden aan de Klinik Unfallchirurgie van de Johannes Gutenberg Universität in Mainz.