Samenvatting
Waarom zijn de eerste 1000 dagen zo belangrijk? Onderzoek heeft aangetoond dat genen niet allesbepalend zijn. Juist op heel jonge leeftijd zijn die genen nog te beïnvloeden, onder andere door voeding. Wat en hoe je eet tijdens je zwangerschap en wat je je kind in de eerste twee jaar geeft, kan ziekten en overgewicht voorkomen. In Klaar voor de start? Hap! leren ouders en verzorgers hoe zij een positieve bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling van hun kind om het zo de best mogelijke start te geven. Ook geschikt voor vega’s en vegans! Van twee cellen naar driewieler Die eerste 1000 dagen gaan razend snel. Voor je het weet is die bevruchte eicel een kind dat wegsjeest op een driewieler. In deze praktische fraai geïllustreerde handleiding komen per periode alle onderwerpen aan bod waar jij als ouder of verzorger vragen over hebt: wat eet je tijdens de zwangerschap en de bevalling? Hoe weet je dat je baby moet drinken of juist moet slapen? Borstvoeding hoe gaat dat? En flesvoeding? Wat doe je aan krampjes? Wat is hechten en wat heeft voeden daarmee te maken? Hoe weet je of je baby genoeg heeft? Hoe zit het met vitamines voor je kind, en voor jou? Hoe voorkom je dat je kind te dik wordt? Wanneer en hoe geef je de eerste hapjes? Wat doe je als je peuter niet wil eten?
Eten speelt een cruciale rol bij de ontwikkeling van een kind. In de eerste 1000 dagen kun je het verschil maken voor de rest van zijn of haar leven. Wat is daar over bekend en wat is er bewezen? Oma Nel geeft je in deze praktische handleiding antwoord op de vraag hoe je je kleintje de best mogelijke start kunt geven. Een kalender die je erop na kunt slaan, vanaf jouw zwangerschap tot het tweede levensjaar van je kind. 270 dagen (zwangerschap) + 730 dagen (nul tot twee jaar) = de eerste 1000 dagen Oma Nel zit al veertig jaar in het vak. Deze doorgewinterde diëtist heeft met de seizoenen foodtrends zien komen en gaan. Ze heeft een schat aan levenservaring die ze graag met de volgende generaties deelt. Daarnaast is ze - zoals zovele oma’s - een stevige autoriteit in de keuken, een kookfanaat en een liefhebber van lekker en gezond eten. Een echte foodie.