Samenvatting
Het is belangrijk dat jongeren kunnen kiezen. Ze leven immers in een maatschappij waarin keuzevrijheid en eigen verantwoordelijkheid centraal staan. Ook in het onderwijs wordt meer en meer een appel gedaan op de zelfverantwoordelijkheid van en regie door leerlingen. Maar weten jongeren altijd hoe ze moeten kiezen? Het is nodig dat het onderwijs nadrukkelijker dan nu het geval is, aandacht besteedt aan het leren kiezen door leerlingen.
Dit boek gaat hierover. De belangrijkste bouwstenen van leren kiezen komen aan de orde. Naast de logisch-rationele keuzestijl die in keuzebegeleiding doorgaans veel aandacht krijgt, worden zes andere keuzestijlen gepresenteerd die scholieren in de praktijk vaak hanteren. Ook geeft het boek een beschrijving van de kwaliteiten en valkuilen die bij deze stijlen horen. Het laatste deel van het boek bevat een concreet lesplan, inclusief veel oefeningen.
Kiezen is een kunst is een uitermate geschikt boek voor docenten, mentoren, decanen, leerlingbegeleiders, jongerenwerkers, loopbaanbegeleiders en andere professionals die jongeren begeleiden op hun weg naar de volwassenheid.