Samenvatting
Maatschappelijke voorzieningen zoals jeugdzorg, veiligheid, gezondheidszorg en sociale zekerheid eisen informatie-uitwisseling op grote schaal tussen grote aantallen zelfstandige organisaties. Informatisering van deze ketensamenwerking blijkt in de praktijk moeilijk te realiseren. Dit komt vooral omdat men dit probleem te lijf gaat met traditionele managementconcepten en -methoden. In maatschappelijke ketens ontbreekt echter overkoepelend gezag, zodat deze managementtheorie onvoldoende houvast bieden. Andere concepten, theorie en methoden zijn daarom nodig.
Het leerstuk Keteninformatisering voorziet hierin, met een ketenvisie die duidelijk maakt welke ketenprojecten succesvol en welke keteninitiatieven kansrijk zijn. Uitgelegd wordt hoe een ketenanalyse verloopt, hoe men er achter komt welke informatie-infrastructuur voor een keten nodig is en hoe ketensamenwerking kan worden verbeterd. Dit boek biedt daarnaast inzicht in slaag- en faalfactoren bij toepassing van keteninformatisering en geeft suggesties voor de wijze waarop valkuilen kunnen worden vermeden.
ketenco rdinatie
LEMMA
Prof. dr mr J. (Jan) H.A.M. Grijpink (1946) studeerde economie (1969) en rechten (1971) aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij promoveerde in 1997 aan de Technische Universiteit Eindhoven op basis van zijn proefschrift Keteninformatisering. In maart 2004 werd hij benoemd tot (parttime) bijzonder hoogleraar Informatiekunde aan de Universiteit Utrecht, met als leeropdracht ‘keteninformatisering in de rechtstaat’. Hij is als raadadviseur werkzaam bij de directie Algemene Justiti Strategie van het ministerie van Justitie met als werkterrein informatiestrategie. Hij geeft regelmatig lezingen, workshops en publiceert in binnen- en buitenland.