Samenvatting
Nadat Duitsland in 1918 de wapenen moest neerleggen, week de Duitse keizer Wilhelm II, op advies van zijn generaals, uit naar Nederland alwaar hij zijn leven, tot aan zijn dood in 1941, in betrekkelijke eenvoud zou doorbrengen.
Over Wilhelm II zijn vele boeken geschreven en de meeste daarvan beoordelen hem negatief tot zeer negatief. Zo negatief, dat men zich wel moet afvragen hoe het mogelijk is geweest dat deze man zich gedurende de eerste 25 jaar van zijn regering kon handhaven in een land dat zich onder zijn leiding ontwikkelde tot een der machtigste en modernste staten van Europa en op economisch gebied een zeer belangrijke concurrent werd van het Britse imperium.
In Keizer Wilhelm II tracht de auteur de mythevorming over leven en werken van de laatste Duitse keizer te ontrafelen en van de werkelijkheid te scheiden. Hij analyseert daarbij de diverse negatieve meningen welke zich in de loop der tijd over Wilhelm II gevormd hebben, niet in de laatste plaats door het geweldige geallieerde propagandaoffensief dat tijdens de Eerste Wereldoorlog tegen hem ontketend werd.