Samenvatting
'Terlouw ging problemen te lijf met argumenten, niet met partijpolitieke dogma's. Hij leek de vleesgeworden versie van zijn eigen jongensheld, de nuchtere probleemoplosser Stach in Koning van Katoren,' aldus de Volkskrant. Een biografie die leest als een waargebeurde roman.
Jan Terlouws levensverhaal kent dan ook minstens zoveel spannende plotwendingen als zijn eigen boeken: voorbestemd tot een leven als kernfysicus ontwikkelde Terlouw zich in korte tijd tot succesvol jeugdboekenschrijver, fractieleider en het gezicht van D66. Het was geen loopbaan van louter hoogtepunten: zijn ministerschap in het kabinet-Van Agt werd een lijdensweg. Maar hij keerde sterk terug als commissaris van de Koningin in Gelderland, in een tijd dat die provincie door overstromingen werd bedreigd. Tot op de dag van vandaag is Terlouw nog zeer actief, als strijder voor het milieu en als schrijver.
In deze biografie vertellen naast familieleden en collega-politici ook zijn boeken het verhaal van Terlouws veelzijdige leven. Hij blijkt treffende overeenkomsten te vertonen met de onbevangen en verantwoordelijke helden uit zijn boeken. Maar kun je ook te veel verantwoordelijkheid nemen?
Joep Boerboom schreef eerder een portret over Neelie Kroes in De Nederlandse eurocommissarissen.