Samenvatting
Het jaarboek 2014 is, door de positieve reacties die we ontvingen, opgezet in navolging van het Jaarboek van 2013. Een zevental auteurs heeft in totaal een vijftiental verhalen weten te bundelen onder het thema ‘bevrijding’.
Bevrijding werd in de keuze van de onderwerpen voor de verhalen niet beperkt tot de gebeurtenissen van 70 jaar geleden. Steenbergen kende in de loop van decennia meer ‘bevrijdingen’ en zo hebben we bijvoorbeeld een verhaal opgenomen van de ontwikkeling van de lokale radio in Steenbergen. De ontwikkeling van de radio gaf de Steenbergenaren een weids blik op de wereld buiten de regio. Net als in 2013 is er ook deze keer weer een diepgaande studie beschreven naar een enkel pand in de binnenstad. Dit jaar wordt het statige huis op Grote Kerkstraat 28 door de werkgroep Stadkernonderzoek behandeld. De werkgroep heeft bijzondere ontdekkingen gedaan tijdens een bezoek aan het betreffende woonhuis, die zeer de moeite waard zijn om te lezen.
Deze uitgave valt op door de aanwezigheid van meerdere biografieën. Speciaal voor de leden van de heemkundekring is de biografie van wijlen Con Slokkers, die voor de geschiedschrijving van Steenbergen veel betekende. Een minimaal gelijk voetstuk krijgt archivaris Willem van Ham in zijn biografie. Deze Steenbergenaar heeft buiten het zicht van de minder professionele historici, een enorme bibliografie opgebouwd over de vroege historie van Steenbergen. Dankzij Van Ham is de historie van Steenbergen in overzichtelijke publicaties ter beschikking voor geïnteresseerden. Een gedeelte van zijn oeuvre is in een overzichtelijke lijst aan zijn biografie toegevoegd.
Dat het thema bevrijding breed is toegepast in het jaarboek, wil niet zeggen dat de bewogen bevrijdingsgeschiedenis van Steenbergen ontbreekt. Het verhaal van de broer van ’Torreke’ Van de Velde is door zijn zoon Richard van de Velde tot op minutieus detail opgetekend. Het resultaat is een fascinerend verhaal vanuit de zintuigen van een stadsgenoot in de Prinses Irene Brigade. Ook Bert Herbers deelde zijn jeugdervaringen met een auteur. Zijn verhaal geeft een adembenemende inkijk in de ervaring van een kind in het centrum van de stad gedurende een week van gruwelijke beschietingen en ronkende tanks.
Het jaarboek van de Heemkundekring Steenenkamer is voor de tweede keer een bloemlezing geworden van het lokale verleden en van interesse voor iedereen die in Steenbergen en omstreken woont. Een boek dat je de eerste keer doorbladert voor de foto’s om vervolgens door een herkenningspunt in een hoofdstuk gezogen te worden.