Samenvatting
Waarheid verdient in tijden van nepnieuws en post-truth bijzondere aandacht. Maar wat is waarheid eigenlijk? Is ze een bruikbare richtlijn voor een deugdelijke, op kennis gebaseerde manier van leven? Zijn waarheidsnormen westerse uitvindsels? En hoe vatbaar is wetenschap voor kromdenken?
Filosofie wordt vaak gezien als een zingevingssysteem dat alles in één klap te probeert te verhelderen. Maar in die zoektocht naar inzicht zijn we immens manipuleerbaar, bijvoorbeeld door goeroes en obscurantisten. Het is de taak van de filosofie om inzicht van illusie te onderscheiden. Daarvoor gebruiken we de ‘analytische’ stijl van filosoferen.
Dit boek biedt een glasheldere, eigenzinnige inleiding op filosofische thema’s als begripsillusies, epistemische deugden en wijdverspreide misvattingen over het begrip waarheid. We maken kennis met eminente, maar ook met minder bekende denkers zoals Hume, Kant, Foucault, Wilfrid Sellars en Frank Ramsey, en zoeken uit waarom hun ideeën relevant zijn om ons manifeste beeld van de wereld te begrijpen. Dat maakt Inzicht en illusies een onmisbaar werk voor al wie kritisch denkend in de wereld wil staan.