Samenvatting
Inleiding in de elektronica
een ontwerpgerichte benadering
Dit boek beoogt een eerste aanzet te geven tot het methodisch leren ontwerpen van elektronische schakelingen, waarbij de lezer wordt verondersteld een elementaire kennis van de theorie der elektrische netwerken te bezitten.
Voor de meeste studenten betekent de kennismaking met het vakgebied der elektronica tevens een eerste kennismaking met een technisch vak: fysische mechanismen worden technisch toegepast om een gesteld doel, hier meestal bewerking van informatie, te bereiken. Hiertoe dient men te beschikken over zowel een goed inzicht in de werking en constructie van de componenten als over de vaardigheid in het hanteren van mathematische gereedschappen om aan de hand van modellen berekeningen aan schakelingen te kunnen uitvoeren. Voorts zal men in staat moeten zijn de verkregen resultaten op hun practische realiseerbaarheid te beoordelen. Al deze aspecten komen in deze handleiding - zij het in bescheiden mate - aan de orde. Als eerste worden de werking en de opbouw van halfgeleidercomponenten en hun netwerkmodellen behandeld. Daarna wordt een begin gemaakt met het methodisch ontwerpen van versterkers. Aan de hand van ideale netwerkelementen wordt een ontwerpconcept ge ntroduceerd en worden enige daarmee ontworpen basisconfiguraties voor nauwkeurige signaalversterking behandeld. Vervolgens komen eenvoudige practische uitvoeringsvormen ter sprake, eerst op het niveau van het gebruik van standaard bouwstenen zoals operationele versterkers en daarna op transistorniveau. Tot slot worden elementaire aspecten van de fabricage van monolitische ge ntegreerde schakelingen belicht.
Inhoud: Algemene inleiding - Eigenschappen van halfgeleiders - De bipolaire transistor - Veldeffecttransistoren - Modellering van diode en transistoren - Lineaire versterking, kwaliteit - Realisatie van een nauwkeurige overdracht - Operationele versterkers als bouwstenen - Versterkerconfiguraties met n transistor - Instelling - Technologie. Het boek wordt afgesloten met een literatuuropgave, een lijst met notaties en symbolen en een index.
http://www.vssd.nl/hlf/elektro.html