Fragment
Het immigratievraagstuk hebben we vanuit diverse kanten belicht. Qua religie, qua druk op het sociaal zekerheidsstelsel, qua overheidsfinanciën, qua omvolking en nu uit hoofde van de woningnoodcrisis. In de hoofdstuk 30 komen tot slot de psychologische aspecten aan de orde. De boer wordt afgedankt. Waarom eigenlijk?
Met de komst van Pim Fortuyn kwam Cees Freeke in de politiek. Nipt haalde hij in 2003 één zetel in de gemeenteraad van Terneuzen. Na problematiek in het hoofdbestuur veranderde hij de partij in Lijst Cees Freeke. In de gemeenteraad bleek hij een lastpost voor de burgmeester.
Het college werd voortdurend met schriftelijke vragen lastiggevallen om de zijns inziens bestaande misstanden aan de kaak te stellen. Regelmatig publiceert hij in de Staatscourant en in het Metronieuws.
Het door Waterstaat opgedrongen slibdepot in de Koegorspolder werd door de voltallige raad weggestemd nadat hij een vlugschrift vlak vóór de vergadering uitdeelde waarin hij een ‘management nota’ - waarin gedreigd werd met ‘een aanwijzing van het Rijk en een aanwijzing door de Provincie – ontmaskerde. Bij zijn navraag bleek namelijk de aanwijzing van het Rijk gefingeerd te zijn en de aanwijzing door de Provincie een mondelinge mededeling van een gedeputeerde te zijn geweest. Op de raadsvergadering van eenendertig raadsleden werd een tussentijds door Omroep Terneuzen ingediend subsidieverzoek van twintigduizend gulden behandeld. Haar bestaan zou daar vanaf hangen. Freeke keek de eerste spreek ronde de kat uit de boom; de stemverhouding bleek vijftien voor en vijftien tegen. Hij zou de doorslag geven; hij stemde voor. Zijn stem maakte eveneens het verschil bij de stemming over een motie om de subsidie van de commissie Waarden en Normen in te trekken. Hij zorgde er ook voor dat voorgenomen windmolenpark in de Eendragtpolder werd afgeblazen.
Hij verijdelde een coffeeshop pal aan de grens (door melding bij de verantwoordelijke minister), een onrechtmatige staatssteun (rekest aan het kabinet van de Koningin). Hierdoor is het project ‘Kop van de Noordstraat’ voor betrokkenen niet langer financieel interessant en wordt het daarvoor opgerichte samenwerkingsverband ‘Bellevue’ ontbonden. De bioscoop wordt elders in de stad gebouwd. De aanvraag tot verbetering van rijbanen van de Willem de Zwijgerlaan werd na gesprek met de wethouder en diens verkeersdeskundige afgewezen, maar enige maanden later als collegevoorstel met krediet van zestigduizend gulden door de voltallige raad aangenomen. Toen 50PLUS in 2014 niet aan de gemeenteraadsverkiezingen wilde meedoen, richtte hij de partij ‘55terneuzen’ op, wat de partij twee zetels opleverde.
×