€ 24,50

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Ik kon het navertellen

leven voor- en overleven tijdens de Birma Spoorweg 1940/49

Loot18 • Boek • paperback

  • Samenvatting
    Ik kon het navertellen – leven en overleven – 1940/49(een tijdsdocument) Het waargebeurde verhaal van majoor ‘Jan Hanssen’ speelt in de periode 1940-1949 van voor- en tijdens de Tweede Wereldoorlog in Azië (Nederlands-Indië, Birma en Siam). Majoor ‘Hanssen’ documenteert daarin, als Nederlands K.N.I.L.-officier, zijn ervaringen als commandant van een interneringskamp; het zelf geïnterneerd worden bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in Europa; de bezetting door de Jappen van Nederlands-Indië en vervolgens zijn overlevingsstrijd als krijgsgevangene aan de Birma Spoorweg. Op indringende wijze beschrijft hij het tijdsbeeld van een wereld die velen helaas niet konden navertellen.Omdat het verhaal op waarheid berust, zijn op uitdrukkelijk verzoek van de hoofdpersoon en familie de meeste persoonsnamen vervangen. Het originele manuscript is auteursrechteijk beschermd.
  • Productinformatie
    Binding : Paperback
    Distributievorm : Boek (print, druk)
    Formaat : 148mm x 210mm
    Aantal pagina's : 340
    Uitgeverij : Loot18
    ISBN : 9789464811247
    Datum publicatie : 08-2023
  • Inhoudsopgave
    Enkele hoofdstuktitels:

    *Hoe vredig het was 7
    *Bekenden en vrienden bij de gedetineerden 55
    *Vanaf de oorlog met Japan, tot mijn vertrek, begin februari 1942 95
    *Voor het eerst achter prikkeldraad 136
    *Retpu, Kamp30, aan de Birma-Siam spoorweg 188
    *Het ziekenhuis Nakom Paton 276
    *De bevrijding 333
  • Reviews (0 uit 0 reviews)
    Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 24,50

niet beschikbaar

niet beschikbaar



3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Ook in Kamp70 hadden we gelukkig weinig last van slaan door de Jappen. Er vielen soms wel eens een paar klappen, maar meestal was het wegens betrappen op lijntrekkerij, sabotage of onhandig optreden. Gemene mishandelingen kwamen, op een enkele uitzondering na, niet voor.
Evenwel moest men altijd voorzichtig zijn en uitkijken, want de Jappen waren steeds zeer onberekenbaar. Zo maakte ik op een morgen het volgende mee. Op het appel, voordat het werk werd ingedeeld, kwam een bewaker (Koreaan), op mijn koemi 148 toelopen en viel tegen een van de lui uit. Ik weet niet om welke reden. De man had hem niets in de weg gelegd, maar de Jap wond zich hoe langer hoe meer op en ik zag aankomen dat hij zou gaan slaan. Dat deed hij ook. De slag miste, want ik was een pas naar voren gekomen en weerde de slag, die voor de man bestemd was, met mijn arm af. Mijn arm schoot echter door en tikte de Jap de helm van zijn kop. Ik zag dat hij wild werd, maar zich beheerste. Hij raapte zijn helm op en ging weg. Toen ik een uurtje later bezig was het werk in te delen, hoorde ik een Japse stem mij roepen. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen