Samenvatting
In de zomer van 2000 maakte filosoof Ulrich Libbrecht een rondreis door Ierland. Hij bezocht plaatsen die in de middeleeuwen brandpunten waren van intense spiritualiteit en hoge cultuur. Die plaatsen waren boeiend, maar Skellig Michael trof hem in het hart. Op dit rotsige uitsteeksel in de Atlantische Oceaan kreeg hij het gevoel eindelijk thuis te komen. De wereldreiziger had zijn innerlijk landschap gevonden. Deze Ierse meditaties zijn het verslag van zijn pelgrimstocht door het groene eiland en naar de kern van zijn eigen wezen.
In het tweede deel ontwikkelt hij een nieuwe pantheïstische wereldvisie aan de hand van Ierse denkers. Hij laat zich inspireren door grote middeleeuwers als Pelagius en Eriugena. Dichter bij ons staan de verlichtingsfilosoof John Toland en de wetenschapper John Tyndall.
Ierse meditaties neemt ons mee naar de verste uithoek van Europa en brengt ons dichter bij onszelf.
Over de auteur
Prof. em. dr. Ulrich Libbrecht (1928-2017) doceerde Chinese klassieke studies, Chinese filosofie en comparatieve filosofie aan de KU Leuven. Hij ontwikkelde een model voor comparatieve filosofie waarin hij wereldbeelden uit Oost en West vergelijkt en integreert. Hij schreef hierover tal van boeken en stichtte in Antwerpen en Utrecht een School voor Comparatieve Filosofie. Hij overleed kort na de voltooiing van dit boek.