Fragment
én hoe je dat kunt voorkomen. Ik benoem de emotionele kant van een scheiding en wat je daar mee aan moet, maar ga ook in op de praktische kant. Je zult namelijk zien dat emoties en praktische zaken voortdurend door elkaar heen lopen.
Daarnaast is het ook de hoogste tijd om alles over scheiden eens overzichtelijk op een rijtje te zetten. Geen poespas, geen moeilijke juridische praat. Gewoon een handzaam en praktisch overzicht van wat je te wachten staat én hoe je daar het beste mee om kunt gaan. Dat geeft jou de beste mogelijkheid om een vechtscheiding te voorkomen.
Van twijfel tot na de scheiding
Ik begin bij het moment waarop je nog twijfelt of je wel echt wilt scheiden, en eindig wanneer de echtscheiding helemaal achter de rug is en je kunt gaan beginnen met het verwerken ervan.
Wat kun jij doen als voorbereiding op de scheiding? Wil je echt wel uit elkaar? En zo ja, hoe kun je dat dan het beste aan je partner vertellen? Hoe zoek je de juiste hulp voor jouw scheiding? Hoe kun je de kosten van de scheiding zoveel mogelijk beperken?
Ik heb een heel hoofdstuk uitgetrokken voor de kinderen. Hun belangen zouden immers altijd voorop moeten staan. In dat hoofdstuk behandel ik een aantal belangrijke termen en ik leg je uit hoe je een ouderschapsplan opstelt.
Er is ook aandacht voor de kinderalimentatie. Kinderen kosten nou eenmaal geld. Maar de gevoelens van de kinderen zelf zijn het belangrijkst: hoe ga je daarmee om?
“Je leven kan afhangen van één lullig zinnetje tekst”
We duiken uiteraard in de juridische kant van een echtscheiding. Ik laat je zien wat er op dat vlak allemaal moet gebeuren en wat dit voor jou betekent. Ik laat je bovendien zien dat het juridische deel in de meeste gevallen helemaal niet eens zo ingewikkeld is als je misschien dacht.
Ook staan we stil bij de formele kant: hoe kom je tot afspraken met je toekomstige ex, hoe worden die afspraken op papier gezet en wanneer ben je officieel gescheiden? Tussendoor bespreek ik zaken als boedelverdeling, partneralimentatie en pensioenverevening.
Dat kan oersaai zijn.
Natuurlijk begrijp ik dat.
Maar als je die dingen niet goed regelt, komt er een moment dat je spijt hebt dat je er toch niet even wat langer bij stil hebt gestaan.
Juridische termen kunnen overdonderend zijn. Sommige mensen willen er liever niets mee te maken hebben. Maar als je wel een beetje beter zicht wilt hebben op wat jou te wachten staat, bijt dan even door de zure appel heen.Dat gaat je later heel veel gedoe besparen.
Niet 100% volledig, wel antwoord op al je vragen
Ik heb mijn uiterste best gedaan om alles rond de scheiding begrijpelijk op te schrijven. Het gevolg van die aanpak is dat dit boek natuurlijk niet 100% volledig kan zijn.
Er zijn al veel dikke boeken over alles wat met scheiden te maken heeft, geschreven. Maar het grootste deel van de inhoud is totaal niet relevant voor jou.
Daarom heb ik nou juist die teksten weggelaten.
Dat neemt niet weg dat die ene uitzonderingssituatie die nét niet in dit boek staat maar wel voor jou geldt, voor jou natuurlijk wel heel belangrijk is. Je wilt wel weten wat je met jouw situatie aan moet. Je wilt weten wat de mogelijkheden en risico’s zijn.
Zie daar mijn dilemma: hoe kun je een toegankelijk boek schrijven waarin de belangrijkste onderwerpen overzichtelijk worden behandeld zónder dat het allemaal te oppervlakkig wordt?
De oplossing bleek heel eenvoudig.
Als je na het lezen van dit boek met vragen blijft zitten waar je antwoord op zoekt, neem dan gewoon contact met me op. Eén van mijn deskundige collega’s bij gecertificeerdemediators.nl of ikzelf geven je dan antwoord op je vraag. Of op je vragen. Gratis en voor niks. Op die manier krijg jij toch antwoord op alles wat je wilt weten, zonder dat we alle andere lezers vermoeien met die ene
uitzondering die voor jou wel, maar voor hen niet van belang is.
Je kunt ons 24/7 bereiken via www.gecertificeerdemediators.nl/contact.
Op werkdagen reageren we binnen zo’n drie kwartier.
×