€ 24,50

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Hoe economie religie werd

Een antropologische verkenning van het neoliberalisme

René Hakvoort • Boek • paperback

  • Samenvatting
    In dit boek bespreekt René Hakvoort de werking van het kapitalisme, gezien door de bril van een cultureel antropoloog. We zien de werkelijkheid door het prisma van politieke economieën, die we als rationeel ervaren. Hij laat overtuigend zien dat ook onze ‘moderne’ samenlevingen worden gevormd door culturele aannames die voortkomen uit ideeën en ideologieën.

    Collectieve overtuigingen worden gevormd door de dagelijkse werkelijkheid die mensen ervaren. Als deze overtuigingen eenmaal in de hoofden van mensen zitten en het ‘gezond verstand’ bepalen, bepalen die op hun beurt weer hoe de werkelijkheid wordt vormgegeven. Hij laat zien dat deze collectieve overtuigingen niet alleen individuen overstijgen, politiek zijn en sociale controle uitoefenen, maar ook dat deze overtuigingen irrationeel, onlogisch en disfunctioneel kunnen zijn en de grote problemen van deze tijd veroorzaken. Met behulp van een groot aantal actuele voorbeelden maakt hij dat duidelijk, van de huizenmarkt tot de toeslagaffaire. In die zin is het geen simpele kritiek op het neoliberalisme, maar houdt het ons eerder een spiegel voor. Het laat zien hoe wijzelf de brandstof van het neoliberalisme zijn.

    It is lively, really interesting, and should speak to a wide audience. Kudos! The central theme is convincingly argued — I always felt that most politics (and football) is a version of religion, but it hadn’t occurred to me that one could make a similar argument about economic ideologies.

    - Adam Kuper, emeritus professor Antropologie aan de London School of Economics

    Zijn argument is zeer relevant en actueel en de schrijfstijl is prettig. Ik vind het knap hoe breed hij zijn argument opbouwt en hoe de verschillende vakgebieden en perspectieven bij elkaar zijn gebracht. Vooral ook het stuk ‘een slaaf met een huis’ vond ik erg sterk.

    - Sander Ruys, uitgever
  • Productinformatie
    Binding : Paperback
    Distributievorm : Boek (print, druk)
    Formaat : 140mm x 215mm
    Aantal pagina's : 240
    Uitgeverij : IASAR
    ISBN : 9789464067798
    Datum publicatie : 04-2021
  • Inhoudsopgave
    Inhoudsopgave
    Voorwoord p. 9
    Inleiding p. 15
    Deel I
    Het financieel kapitalisme
    Hoofdstuk 1 De fabel van ruilhandelsamenlevingen p. 27
    Hoofdstuk 2 Het ontstaan van markten en geld p. 37
    Hoofdstuk 3 De cultuur van economie p. 43
    Hoofdstuk 4 De moraliteit van schuld p. 51
    Hoofdstuk 5 Een slaaf met een huis p. 69
    Hoofdstuk 6 De banaliteit van het kwaad p. 81
    Conclusie Deel I p. 99

    Deel II
    De sociale organisatie van productie en consumptie
    Hoofdstuk 7 Het einde van een tijdperk en een nieuw begin p. 115
    Hoofdstuk 8 De cultuurrevolutie van het neoliberalisme p. 131
    Hoofdstuk 9 Het evangelie van werk p. 151
    Hoofdstuk 10 Het evangelie van rijkdom p. 169
    Hoofdstuk 11 ‘Hebzucht is goed …’ p. 195
    Conclusie Deel II p. 215

    Nawoord p. 235
    Bibliografie p. 237
  • Reviews (8,5 uit 2 reviews)
    Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

    16-05-2021
    Mgrote vragen die te weinig worden gesteld
    Rene’s samenstel van kennis en visie over de diverse relaties die de mens met zijn omgeving heeft overstijgt het traditionele domein denken waar de sociale wetenschappen al zo lang onder lijden. De grote lijnen van geschiedenis van het kapitalisme en het neoliberalisme zijn goed weergegeven. Het verband tussen de mythe die het economisch denken heeft gevormd de beperkte wetenschappelijke grondslag ervan wordt goed gemotiveerd. Het religieuze aspekt van het kapitalisme en het markt denken komt overeen met het oude beeld van de aanbidding van het gouden kalf en zet aan tot herbezinning! Zeer lezenswaardig en zet aan tot discussie!


    Geplaatst door uit Minnickendam , leeftijd 70+
    Waardeert het boek met een 9 uit 10


    15-05-2021
    Hoe economie religie werd
    Zeer verrassend en verhelderend


    Geplaatst door
    Waardeert het boek met een 8 uit 10

€ 24,50

niet beschikbaar

niet beschikbaar



3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

De wereld waarin wij leven wordt voor een groot deel bepaald door ideeën. Deze ideeën worden binnen de structuur van politieke, economische en sociale krachten gevormd tot feiten die gevolgen hebben voor een samenleving. Het economische, politieke en sociale zijn eigenlijk allemaal één ding. Ze zijn niet te scheiden. Hoe ideeën worden vertaald naar de feiten die onze dagelijkse routine bepalen, bepalen uiteindelijk onze culturele codes. Deze zijn alle impliciete aannames waarmee wij leven. We moeten de redenen leren begrijpen waarom culturele codes zijn zoals ze zijn. De basis van die codes wordt gevormd door het economisch-politieke systeem. De vraag is niet hoe individuen zich een weg banen door dit systeem, maar hoe het systeem het denken van mensen vormt. Kapitalisme produceert de cultuur die het nodig heeft om voort te bestaan. Als de dagelijkse routine onze culturele aannames bepaalt, houden wij daarmee zelf het systeem in stand. Het kapitalisme is een abstractie, uit zichzelf doet het niets. Realiteiten, culturele codes en politieke economieën sluiten nooit perfect op elkaar aan. Daarom blijven onze sociale en culturele systemen veranderen. Zou het kapitalisme kunnen bestaan als er geen arbeiders zijn die zich moeten verhuren?
Welke rol spelen wij zelf bij het in stand houden van het kapitalisme, hoe en op welke manier worden onze culturele aannames bepaald en welke affectieve argumenten en wereldbeelden ondersteunen dat? Wat als je de aannames die je realiteit bepalen in twijfel trekt? Je wereld begint te wankelen. Door naar de economie te kijken – niet als losstaand mechanisme, maar als onderdeel van een geheel dat politiek, sociaal, cultureel en economisch is – kunnen we economische processen leren begrijpen en de negatieve maatschappelijke gevolgen van ons handelen voorkomen. Als we iets willen veranderen, zullen we het eerst moeten begrijpen. Dit kan de basis gaan vormen voor een nieuwe methodologie die we kunnen gebruiken bij het bestuderen van de economie in een bredere zin. In die zin sluit dit boek aan bij een wereldwijde beweging die Rethink Economics heet. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen