Samenvatting
Waarom hebben we jaarklassen, een centraal eindexamen en lange zomervakanties? Waarom gebruiken we standaard lesmethodes en gaan we uit van gemiddelden? Waarom geven we huiswerk? Waarom cijfers? En waarom ligt de focus op cognitieve ontwikkeling?
We gaan ervan uit dat er goed is nagedacht over ons onderwijssysteem, over wat een 'goed onderwijssysteem' is en dat het gebaseerd is op wat 'het juiste' is voor de ontwikkeling van de mens. Maar is dat wel zo? Of laten we ons vooral leiden door patronen en gewoonten?
'Het Onderwijsvragenboek' is een onderzoek naar het waarom in onderwijs, naar de historische achtergrond, naar de voor- en nadelen en de mogelijke alternatieven. Want pas nadat we onszelf deze fundamentele vragen hebben gesteld, kunnen we doelbewuste keuzes maken over de invulling van onderwijs.
'De onderwijsvragen prikkelden mijn nieuwsgierigheid en maakten mij bewust dat er echt ruimte is om het anders te gaan doen!’ - Ilja van Santen, Leercoach Centrum onderwijs & innovatie Hogeschool Leiden en initiatiefnemer Agora Leiden
'Door je af te vragen of je nog de juiste dingen doet, de juiste keuzes maakt en het daar met elkaar over te hebben, in een open en veilige omgeving, dan ben je met fundamenteel veranderen bezig.' - Maarten Jacobs, Schoolleider Kindcentrum De Stroom, Helmond