Fragment
VOORWOORD
Het Nederlandse landschap lijkt volledig door mensenhanden gemaakt. Toch is Nederland oorspronkelijk gevormd door natuurkrachten. Sporen van geweldige oerkrachten die eens aan het werk waren, zijn nog op veel plekken te zien.Tektoniek (opheffing en daling van het aardoppervlak), ijs, wind, rivieren, zee en leven hebben zes uiteenlopende landschappen geboetseerd.
Het Zuid-Limburgse lösslandschap is ons oudste landschap. Opheffing en insnijding door rivieren hebben hier geleid tot grote hoogteverschillen.
In grote delen van Noord-, Midden- en Zuid-Nederland vinden we zandlandschappen. Hier zijn nog steeds veel geologische sporen te zien die het resultaat zijn van de werking van wind en ijs.
Tussen de hoger gelegen zandlandschappen ligt het rivierenlandschap. Woeste stromen en rustig kabbelend water hebben dit landschap vorm gegeven.
Leven is ook een geologische factor van betekenis. In nat Nederland groeiden moerassen zo onstuimig dat ze een levend landschap vormden: de veenlandschappen.
Langs de kust was de zee de grootste landschapsbepaler. Als resultaat vind je langs de gehele kust het zeekleilandschap.
Op de grens van land en water ligt het duinlandschap. Het is ons jongste en tevens meest actieve landschap: zee en wind zijn er nog dagelijks aan het werk.
×