Fragment
GEDWONGEN ONDERWIJS, HET LAATSTE TABOE
De term gedwongen onderwijs is bewust gekozen, terwijl de overheid de term leerplichtonderwijs gebruikt. Als je aangeeft tegen leerplichtonderwijs te zijn, wordt dit veelal uitgelegd als dat je ertegen bent dat kinderen leren en zich ontwikkelen, maar niets is minder waar. Leren en kennisontwikkeling zijn heel belangrijk. Zo belangrijk zelfs dat het recht op leren en ontwikkelen in het Verdrag van de Rechten van het Kind is vastgelegd.
Kinderen zitten van hun vijfde tot hun zestiende jaar vast aan de leerplicht en zelfs tot hun achttiende jaar als ze zich niet kwalificeren. Hierdoor móeten alle kinderen naar school. De meeste kinderen doen dit niet uit vrije wil, maar omdat we dit als samenleving zo geregeld hebben. We kunnen dus stellen dat er sprake is van dwang, niet alleen om naar school te gaan, maar ook binnen scholen. Vooral deze onderwijsdwang binnen scholen leidt vaak tot negatieve resultaten. De media publiceren er vrijwel dagelijks over; schooluitval, pesten, overspannen leraren, blootstelling aan geweld en grootschalig gebruik van psychofarmaca, om er enkele te noemen.
De remedie die door de meeste critici en deskundigen geformuleerd wordt, lijkt: méér onderwijs. Meer onderwijsuren, kortere vakanties, meer vakken, meer toetsen, het eerder naar school sturen van kleuters, het verder verhogen van de leerplichtleeftijd en het nog verder in een keurslijf persen van leerkrachten.
Het systeem van gedwongen onderwijs mag dan nog zo in zijn voegen kraken; er is vrijwel niemand die ervoor pleit het systeem zelf aan te passen of af te schaffen. Mensen verschillen over tal van zaken van mening, maar ze zijn het er vrijwel allemaal over eens dat het gedwongen onderwijs moet blijven, liefst nog uitgebreider dan het al is......
Meer informatie over het boek op http://www.hetgedwongenonderwijsvoorbij.nl
×